torstai 30. heinäkuuta 2020

Keskustapuolueen tilanne Haapavedellä syksyllä 2020

Keskustapuolueen tilanne Haapavedellä 2020

Haapavedellä eletään poliittisesti sellaista aikaa, mitä ei ole koskaan aiemmin Haapavedellä nähty. Nyt jos koskaan voi sanoa, että pakka on kokonaan sekaisin. Mitä se tarkoittaa ja mistä se johtuu?

Keskustapuolueen kannatus on ollut valtakunnallisesti jyrkässä laskussa viime vuosina. Vuoden 2015 eduskuntavaaleissa Juha Sipilästä oli kehkeytymässä keskustalle ilmiömäinen johtaja. Kannatus kävi jopa 27 prosentissa ennen eduskuntavaaleja. Keskusta sai luotua Juhalle lähes pyhimysmäisen kehän päänsä päälle. Sipilän harrastama politiikka oli kuitenkin sellaista, että sen vaikutukset koskivat negatiivisesti pääosin pienituloisiin ja vahvisti hyvätuloisten asemaa. Tämä onkin hyvin ymmärrettävää niiden näkökulmasta, jotka tuntevat Sipilän oman vaurastumisen syntyjuuret ja mekanismit. Juha Sipilällä oli hyvät suhteet yritysmaailmaan ja johtaviin keskustapolitikoihin. Juha on luonut oman valtavan omaisuutensa "keinottelemalla" valtion omaisuudella sopivassa porukassa. Juhalla on lukuisia yrityksiä, joista osa toimii ja osa "lepäämässä" jne. Juhan valtiolta lypsämät miljoonat ja ehkä jopa kymmenet miljoonat ovat merkki hänen osaamisestaan hyödyntää järjestelmää rahan "lypsämiseksi omiin tarkoitusperiinsä. Juhan vaurastuminen ei ole kuitenkaan edellyttänyt lakien rikkomista vaan pelkästään järjestelmän tuntemista, suhdeverkoston luomista ja häikäilemättömyyttä käyttää järjestelmää hyväkseen. Moraalisesta näkökulmasta tarkasteltuna sen sijaan Juhan vaurastumisen menetelmät eivät hyvältä näytä. Juhan tarinan voi lukea Seura-lehden artikkelista 8.6.2017 " Seuran selvitys: Juha Sipilästä tuli miljonääri valtion tuella ja härskeillä tutunkaupoilla." Tässä linkki seuran artikkeliin:


Tästä näkökulmasta katsoen alkaakin sitten ymmärtämään paremmin Juhan toimia pääministerikautenaan. Juha oli kylmä bisnesmies ja vähät välitti tavallisen vähätuloisen tai -varaisen ihmisen arjesta ja pärjäämismahdollisuuksista. Juha hallitsi myös teatraalisuuden. Montako pääministeriä löytyy maailmasta, joilla on yhtä hyvät lahjat pelleilyyn, kun kyseessä on valtakunnan kriittiset asiat? Juhan lentosirkus jäi kaikille varmasti mieleen, kun Juha oli "muka" menossa lentäen presidentin luo jättämään pääministerin eron pyyntöä. Asia paljastui kohta puoliin pelkäksi teatteriksi. Ja sopivasti "erokirjekin" oli joutunut hukkaan, kun sitä myöhemmin kyseltiin. Tällä hallituksen eroamisella Juha kiristikin toisia puolueita kautensa aikana. Loppuhuipentuma oli juuri ennen 2019 vaaleja, kun Juha jätti eronpyyntönsä juuri, kun eduskunta oli muutenkin jäämässä eduskuntatauolle vaalityötä varten. 

Keskustapuolueen ja Juha Sipilän vaikutukset pääministerikaudella vaikuttivat todella merkittävästi ja negatiivisesti myös meidän alueellamme. Vaikka Haapavedellä oli oma kansanedustajakin, Antti Rantakangas, niin se ei auttanut Oulaskankaan synnytysosaston ja Visalan säilyttämistä. Keskustapuolueen johdolla molemmat ajettiin alas. Näillä alasajoilla on ollut merkittävä negatiivinen vaikutus koko Oulun eteläiselle alueelle, myös Haapavedelle. Miten useita matkasynnytyksiä onkaan tapahtunut synnytysosaston lakkauttamisen jälkeen? Tässä eräs yksittäistapaus, jonka toin esille myös Haapaveden kaupunginvaltuuston kokouksessa: 

"Ensisynnyttäjä koki synnytyksen olevan lähellä. Hän meni taksilla Ouluun synnytysosastolle. Lääkäri totesi, että synnytys ei ole käynnistymässä ja lähetti asiakkaan takaisin Haapavedelle taksilla. Synnytys lähti kuitenkin käynnistymään ennen kotiin pääsyä. Niinpä asiakas päätyikin Oulkaskankaalle. Täällä lääkäri totesi, että synnytys on niin pitkällä menossa, että se pitää hoitaa Oulaskankaalla ja he ilmoittivat asiasta OYKS:iin. Täällä ei kuitenkaan hyväksytty Oulaskankaan suorittavan toimenpidettä. Asiakas lähetettiin ambulanssilla Ouluun. Ja niinhän siinä kävi, että ensisynnyttäjä synnytti ambulanssissa ilman puudutusta."

Sitä voi vain miettiä, mitkä ovat olleet tulevan äidin tuntemukset tuon päivän tapahtumien aikaan ja sen jälkeen? Keskustapuolueen toimet synnytysosaston lakkauttamiseksi ovat siis olleet negatiivisesti erittäin merkittävät koko alueellemme. Tällä on ollut myös suuri merkitys Oulaskankaan aluesairaalan toiminnalle ja sen työntekijöille. 

Myös Haapavedellä keskustan paikallinen toiminta on ollut kautta aikojen ylimielistä ja vastuutonta. Haapavesi on velkaannutettu viimeisen 15 vuoden aikana niin pahasti, että elämme kriisiaikoja selviytymisemme suhteen. Keskusta on kerännyt suosiota tekemällä järjettömästi järjettömän kalliita niin sanottuja ei-tuottavia investointeja. Näitä ovat muun muassa liikuntahalli, jäähalli, pesäpallokenttä, kulttuurikirnu, Kylpyläsaari, turhuudentori, Aakonmaja, terveyskeskuksen remontti ja nyt viimeisimpänä uuden koulun rakentaminen. Nämä ovat aiheuttaneet Haapavedelle valtavan velkataakan, mutta ne eivät tuota Haapavedelle pääomaa vaan päinvastoin ovat lisänneet kaupungin käyttömenoja valtavasti. Siitä ei ole kyse, etteivätkö investoinnit olisi mukavia ja tarpeellisiakin. Mutta kaikkiin niihin ei olisi ollut varaa kaupungin talouden kannalta katsottuna. 

Liikuntahalli on kansanterveydellisesti merkittävä ja varmasti tarpeellinen ja sen rakentamista ei ehkä voi kritisoida, koska sen kansanterveydelliset hyödyt ovat varmasti merkittäviä ja niillä on merkitystä terveyspuolen menoihin niitä vähentävästi. Jäähalli puoletaan ei ollut välttämätön hanke, vaan entinen olisi saatu pienellä investoinnilla korjattua ja sille lisäaikaa seuraavat 20 vuotta. Samalla se olisi säilynyt yksityisenä ja pääosin talkootyön varassa toimivana. Sen kulut kaupungille olisivat olleet 20 000 - 50 000 euroa vuodessa ja siihen hintaan halli olisi ollut entiseen tapaansa avoinna päiväaikana kaikille kouluille läpi vuoden. Nyt hallista on aiheutunut satojen tuhansien käyttömenot vuosittain ja silti hallin käyttöaika on pudonnut neljänneksellä sen ollessa koko kesäajan kiinni. Aiemmin Haapaveden halli oli auki läpi vuoden ja silti menot olivat vain murto-osa nykyisistä käyttömenoista.

Terveyskeskuksen remontti noin 10 vuotta sitten oli varmasti perusteltua, mutta nykyisessä tilanteessa, kun vuodeosasto aiotaan lakkauttaa, niin remonttikin asettuu uuteen valoon. Miljoonia paloi, kun väliseiniä siirreltiin vähän sinne sun tänne jne. Nyt olen kuullut, että vuodeosaston muutostyöt tulevan kotisairaalan tarpeisiin maksaisivat jopa miljoona euroa!!! Järjetöntä! Huoneita vuodeosastopaikoille jäisi kuulemani mukaan vain 6, ja loput huoneet muutettaisiin pieniksi toimistokopeiksi tms. Tämä on niin uutta tietoa, että asian selvittämistä en ole ehtinyt aloittaa (kuulin pari päivää aiemmin), mutta jos tämä on totta, niin vuodeosaston lakkauttamisen perusteet kyllä kumoutuvat sen sileän tien. Puhuttiin 150 000 euron vuotuisista säästöistä, ja luulen, että nekään eivät tule toteutumaan, vaan kotisairaalatoiminta tulee tulemaan paljon nykyistä vuodeosastotoimintaa kalliimmaksi. Näin on käynyt mm. Pulkkilassa, jossa kotisairaalatoiminta on jouduttu kuulemani mukaan lakkauttamaan ja palaamaan takaisin entiseen ja ostamaan vuodeosastopalvelut muualta. Jos tämä pitää paikkaansa, niin Haapavedenkin kannattaisi kuunnella Pulkkilan kokemuksia vuodeosaston lakkauttamisesta.

Pesäpallokenttäkin tekonurmineen on hieno, mutta oliko sen tekeminen todella välttämätöntä, kun katsotaan, mikä on pesäpallon tilanne Haapavedellä harrasteena? Kulttuurikirnukin nielaisi yhden miljoonan ja lisäsi myös kaupungin vuotuisia käyttömenoja kynmmenillä tuhansilla. Uusi koulu on tarpeellinen, mutta sen mittasuhteet repesivät käsistä turhamaisuuden takia. Tällä hetkellä jo sen kokonaiskustannukset ovat 20 miljoonaa euroa. Mikä tulee olemaan loppulasku, kun projekti on valmis? Haapavedellä kun on tapana, että kaikki suuret rakennusprojektit ylittävät reilusti alkuperäisen budjetin. 

Nuo kaikki yllä olevat investoinnit ovat mukavia ja jokainen omalla tavalla perusteltavissa ja kuntalaisille viihtyvyyttä ja mukavuutta luovia asioita. Silti pitää todeta, että kokonaisharkinta on pettänyt ja pahasti. Koko viime vuoden meille kerrottiin, miten Haapavesi tekee 2 miljoonan alijäämää vuosittain ja siinä ei ole mukana uuden koulun rakentamiseen otettavan 20 miljoonan euron tulevia vuosittaisia (miljoonan) käyttömenoja. Päättäjän asema tavalliseen kuntalaiseen verrattuna onkin siinä, että hänen pitäisi katsoa asioita muiltakin näkökulmilta kuin vain siltä, että mikä on mukavaa ja hienoa. Ja tärkein näkökulma on kunnan taloudellinen tilanne ja tulevaisuus sen valossa. Tämä on unohtunut keskustalta (ja vasemmistolta ja kokoomukselta) kautta aikojen. 

Se siitä talouspuolesta. Keskustan alamäkeen johtaa monta tietä. Edellä mainittujen lisäksi keskustan alamäkeen vaikuttaa keskustan sisäinen toimintamalli. Keskustapuolue houkuttelee aina vaalien alla uusia ehdokkaita hyvin imelästi ja hunajaisilla puheilla yhteenkuuluvuudesta jne. Uusia ehdokkaita kehutaan, miten tärkeitä he ovat ja miten hyvä keskustapuolue on, ja ennen kaikkea keskustan ylivallalla houkutellaan ansaan, niin kuin hämähäkki houkuttelee saalistaan verkkoon. Ja kun olet verkossa, niin irti et pääse. Voit pyristellä ja pysyä "hengissä", kun teet niin kuin ylin johto käskee tehdä. Jos et alistu määräysvallan alle, sinut murskataan ja jätetään ulkopuolelle. Näin käy useille jokaisissa vaaleissa tai paremminkin vaalien jälkeen. Todellisuudessa uudet ehdokkaat ovat tärkeitä vain keräämään ääniä puolueelle ja johtohenkilöiden vallan pönkittämiseksi. Kun vaalit on käyty, uusista jäsenistä tulee vain kumileimasimia ilman omaa tahtoa ja mahdollisuutta vaikuttaa asioihin. Tässä on lopullinen syy keskustan hajaantumiselle varsinkin Haapavedellä. Tapahtumaketju on hyvin selkeä, miten lopullinen kuolinisku sai alkunsa. Ahti Pekkala piti keskustan kasassa ja tiukoissa pihdeissä taustavaikuttajana kuolemaansa saakka. Seuraavaksi valtuuston jätti Rantakangas, sitten Rytky ja Halla-Aho. Pekkalan, Rantakankaan ja Rytkyn jäädessä politiikasta, alkoi valtava sisäinen valtataistelu keskustan sisällä. Löytyi useita vallanhimoisia ja peli oli selvä. Ollila ja Kolehmainen veivät puheenjohtajien paikat, mikä katkeroitti monia, mm. Halla-Ahon ja Laitilan, jotka kieltäytyivät tämän takia mm. lautakuntapaikoista, kun eivät saaneet puheenjohtajien palleja. Keskustan sisällä kuohui ja valtapelin ratkettua alkoi sisältä käsin oman porukan murentaminen. Katkeruus söi keskustaa sisältä päin. Laitilan otettua valtuustoryhmän puheenjohtajan tehtävän vastaan, seurasi katastrofi keskustalle. Laitila yritti valtuuston kokouksen ryhmätauolla pakottaa kovaäänisesti huutamalla kaupungintalon alakerrassa ryhmänsä yksimielisesti kyläkoulujen lakkauttamisen taakse. Tämä ei onnistunut, vaan seurauksena 3 keskustavaltuutettua erosi keskustan valtuustoryhmästä ja perustivat uuden valtuustoryhmän. Laitila erosikin jonkin ajan kuluttua tehtävästään ja myöhemmin koko valtuustosta. Pakottaminen ei loppunut tähän. Helmikuussa 2020 kouluasiaa käsiteltiin taas valtuustossa. Koulujen puolustajat olivat ennakkoon laskettuna niukassa johdossa. Tämä ei kelvannut tuittupäiselle valtuuston puheenjohtajalle Päivi Ollilalle, vaan hän keskeytti kokouksen kahteen kertaan ja vei väkensä ripitettäväksi kaupungintalon käytävälle oven taakse. Täällä taas keskustalaisia ripitettiin ja painostettiin hyväksymään koulujen lakkauttaminen. Yksi kouluja puolustava painostettiin äänestämään vastoin tahtojaan lakkauttamisen puolesta. Kuulemani mukaan kyyneliltäkään ei vältytty. Äänestyksessä puheenjohtajan näkökanta kuitenkin hävisi. Seuraavat tapahtumat hakevat vertaistaan koko Suomen maassa:

Keskustasta erosi jo kolme jäsentä valtuustoryhmästä saman asian takia. Valtuuston puhenjohtaja Päivi Ollila ei kuitenkaan kestänyt sitä, että hänen kantansa hävisikin valtuustosalissa. Junttaaminen ei tällä kertaa onnistunut, sillä keskustasta löytyikin suoraselkäisiä, jotka eivät näin merkittävässä asiassa suostuneet pettämään lupauksiaan äänestäjilleen. Tosin takinkääntäjiäkin löytyi: Schulman, Niemelä, Ollila itse ja Kolehmainen käänsivät takknsa vaalilupauksistaan pitää kyläkoulujen puolia. Joka tapauksessa valtuuston puheenjohtaja Ollila ilmoitti jo seuraavana päivänä eroavansa keskustan valtuustoryhmästä (kun ei kestänyt tappiotaan demokratian nimessä, johon itse on aina valmis vetoamaan, kun asiat menevät niin kuin HÄN haluaa). Päivi Ollilan (kvalt.pj) mukana lähtivät Diana Seppä, Helinä Niemelä (kvalt-ryhmän pj), Riikka-Kaisa Nuolioja, Esko Vinkki, Ronald Schulman, Heino Vuorenmaa ja Anri Kolehmainen (khall pj). Lähtijöille ei riittänyt hiljainen lähteminen, vaan alkoi valtava mustamaalaaminen jäljelle jääneistä keskustan valtuutetuista. Helinä Niemelä antoi lausuntoja paikallislehtiin, maakuntalehtiin ja jopa YLE:lle. Haapaveden keskusta nousi koko Suomen kartalle. Lähtijät nimesivät itsensä "Yhdessä vastuullisesti"-ryhmäksi.





Kalajokilaakso: https://www.kalajokilaakso.fi/uutinen/589752 (Nämä Kunen jutut olivat todella hauskoja)

Kalajokilaakso: https://www.kalajokilaakso.fi/uutinen/589800 (Esko Vinkki "ihan pihalla!)

Kalajokilaakson Kunella myös toinen kirjoitus Kalajokilaaksossa, mutta se ei ollut linkitettävissä. 

Tässä Päivi Ollila leimaa oman puolueensa varavaltuutetut kelvottomiksi tekemään päätöksiä isoissa asioissa: https://www.pyhajokiseutu.fi/uutiset/haapaveden-kaupunginvaltuusto-ei-kokoonnu-ensi-maanantaina-ollila-kutsui-kokouksen-viikon-paahan-6.26.3776609.c114b722c8

Kuten artikkeleista voi lukea, niin keskustan sisäinen riitely on vertaansa vailla. Keskusta vetoaa aina demokratiaan, vaikka keskustan sisällä ei ole koskaan ollut demokratiaa. Pieni piiri pyörittää koko keskustaa mielivallalla ja pakolla. Näin on aina ollut, mutta ei ole enää. Viimeisen vuoden aikana keskustan toimintatavat ovat nousseet julkisuuteen kaikkien silmien eteen. Äänestäjien pettäminen ei jäänyt lopulta edellä mainitsemieni keputakinkääntäjien varaan, vaan lopullisen kuoliniskun antoivat kaksi kyläkoulujen puolustamista vannoneet kaksi kepuvaltuuetttua: Jari Koukka ja Jaakko Lehtola. Molemmat asuvat Humalojalla. Jaakko Lehtola vannoi ennen päätöskokousta edeltävän kokouksen alussa perussuomalaisille, Haapavesi-ryhmälle ja vasemmistolle, että he tulevat koko ryhmänä pitämään lupauksensa säilyttää kyläkoulut. Se oli hinta 8 karkurille päästä takaisin keskustan valtuustoryhmään lähtönsä jälkeen. Tosin sitä edelsi kaksi ripitystilaisuutta, jossa ensimmäiseen saapui etelästä puoluesihteeri ja jälkimmäiseen piirin edustajia. Niin pahasti kepu soti oman pesänsä. Ja lehtikirjoituksista voitte todeta itse Niemelän lausumana, miten oma pesä liataan julkisesti koko Suomen mittakaavassa. Kuitenkin seuraavassa kokouksessa Koukan ja Lehtolan takit viuhahtivat nurinpäin niin, että saumat repeilivät. Heistä tulikin luopioita sanasa syöjiä ja kyläkoulujen alasajajia. 

Nyt onkin seuraava kysymys: Kuka enää lähtee keskustaan vapaaehtoisesti ehokkaaksi juntan painostettavaksi ja koko kansan naurettavaksi? Keskusta lupaa ennen vaaleja maat ja mannut ja tuleva ehdokaskanditaatti kehutaan niin tarpeelliseksi ja merkittäväksi politiikkaan, että tietämätön menee lankaan. Uusia ehdokkaita halutaan keskustaan vain äänten kerääjiksi. Keskustan sisällä eteneminen tapahtuu hitaasti vuosien varrella sen mukaan, miten osoitat nöyryyttä ja tottelevaisuutta juntan vaatimuksiin. Jos olet innokas ja sinulla on omia ideoita heti alkuunsa ja yrität viedä niitä eteenpäin, niin sinut jätetään ulkopuolelle. Jos epäilet sanomaani, niin kyselkääpä niiltä, jotka jättivät keskustan nyt kesken kauden ja jotka jättivät keskustan edellisen kauden jälkeen yhden kauden istuttuaan. Keskusta on diktatuuri, ei demokratia.

Myös keskustalaiset äänestäjät ovat tottuneet äänestämään puoluetta, koska jo heidän vanhempansa ovat olleet keskustalaisia. Onko tämä enää nykyaikaa? Puolueen aatteet ovat muuttuneet pitkin ajan saattoa ja keskustan ideologia on luettavissa enää puolueen propagandalehdistä, joissa muistellaan menneitä ja julistetaan mennen ajan keskustan sanomaa, jota ei tosiasiassa ole enää olemassa. Ja miltä näyttää keskustan tilanne Haapavedellä? Onko tällainen toiminta uskottavaa ja sellaista, että annatte valtuudet jatkaa vain sen takia, että on "pakko" äänestää keskustaa? Ei ole pakko. Äänestyskopissa äänestäjä on yksin ja hän tekee valintansa ja päätöksensä oman ajattelun turvin. Hän voi äänestää ketä tahansa puolueeseen katsomatta. Ja vaikka äänestäisi meitä perussuomalaisia, niin keskustalaisille voi sanoa äänestäneensä keskustaa. Politiikan pitäisi olla yhteisten asioiden hoitamista ja oman kunnan asioiden eteenpäin viemistä. Sen pitäisi tapahtua vallitsevat olosuhteet huomioiden ja kuntalaisten parasta ajatellen. Päätösten tulee pohjautua lakeihin ja asetuksiin eikä mielivaltaan. Päättäjien pitää tehdä päätökset vallitsevissa olosuhteissa taloustilanteen mukaan. Kaupungin talous on se ykkösprioriteetti, kun päätöksiä tehdään. Silloin kun on hyvä taloustilanne, tehdään niitä "mukavia" päätöksiä viihtyisyyteen ja vapaa-ajan toimintoihin. Huonoina aikoina tulee olla malttia ja näkemystä priorisoida niihin asioihin, joihin on todellisesti varaa. Lakisääteisistä tehtävistä pitää pystyä huolehtimaan kaikissa tilanteissa. Tähän ei keskusta ole tähän päivään mennessä pystynyt.

Nyt on muutoksen aika. Unohdetaan keskustapuolue ja muutetaan politiikan suunta rehelliseen ja rakentavaan malliin. Se onnistuu, kun yksi puolue ei pääse käyttämään mielivaltaansa asiassa kuin asiassa. Keskustan pirstaloituminen on koko kaupungin etu. Yhdessä päättäminen tuo erilaisia pohdintoja ja vaihtoehtoja päätöksentekoon.

Ilkka Repo
kaupunginvaltuutettu
Perussuomalaiset