maanantai 22. helmikuuta 2021

Puutiosaaren ja Piipsannevan alueiden tuulivoimaa vastustavien kyläläisten kannanotto valtuustossa 22.2.2021

 Pyynnöstä laitan tämän Puutiosaaren ja Piipsannevan asukkaiden kannanoton tuulivoiman vastustamisesta ja heidän kompromissiesityksestä tänne blogisivulleni. Kirjoitus on kyläläisten laatima. Minun tehtävänä oli lukea se valtuuston kokouksessa, minkä tein hyvin mielelläni ja olen täysin samaa mieltä kannanoton kanssa ja olen kyläläisten puolella.

Ilkka Repo

Tässä kannanotto:

Hyvät valtuutetut!

Tänään on se päivä, jolloin päätätte lähikyliemme kohtaloista
Puutionsaaren ja Piipsannevan alueilla. Osa teistä päättäjistä on jo korkealla iällä
eikä välttämättä välitä seurauksista eikä nuorempien sukupolvienpolven terveellisestä
tulevaisuudesta. Me kyläläiset olemme laittaneet teille valtuutetuille paljon faktatietoa, johon olemme laajasti ja monipuolisesti perehtyneet. Olemme ottaneet kantaa myös kaupungin kaavavalmisteluun. Me Puutiosaaren lähialueilla asuvat kyläiset tiedämme
tuulivoimaloiden haitat. Perustamme näkemyksemme varmoihin tietolähteisiin, sekä varmoihin selvitettyihin tuulivoimalaitosten lähellä asuvien kokemuksiin. Jopa lähialueilta löytyy esimerkkitapauksia perheistä, jotka oirehtivat tuulivoimapuistojen aiheuttamien vaikutusten takia. Pahin pelkomme on, että menetämme terveytemme, luontomme monimuotoisuus vaarantuu (nisäkkäät, linnut, hyönteiset, matelijat, puusto), maatilojen elinkeino vaarantuu, kun eläimet oirehtivat. Yksi merkittävimpiä haittoja tulee olemaan satojen kotiemme ja maaomaisuutemme arvon merkittävä huonontuminen.

Toivoisimme, että ottaisitte suojaetäisyyden kasvattamistoiveemme tosissanne. Asia on todella vakava ja seuraukset kestävät jopa kymmeniä vuosia. Tämän tiedon takia on jo toistamiseen kerätty uusi vastustuslista Puutiosaaren lähialueen asukkailta, jossa viimeisimmässä on yli neljäsataa nimeä, joka on liki 90% lähiasukkaista. Haapavedellä on tehty kysely 212 kaupunkilaiselle tuulivoiman halukkuudesta. Haapavedellä on asukkaita 6722 (heinäkuu 2020), joten tämä vain 3,15 prosentin otanta ei todellakaan kerro
kaupunkilaisten mielipidettä. Nivalassa on kerätty myös tuulivoiman vastustuslistoja, joita valtuusto ja hallitus on kunnioittanut ja hanke on pysähtynyt. Kun asiaa on tutkittu tarkemmin, niin hanke on jäänyt sivuun. Näyttää että Haapavesi-ryhmä ja perussuomalaiset
ovat ainoat, jotka ottavat asian vakavasti ja pyrkivät huomioimaan muutakin kuin pelkän kassavirran ja rahamotiivin. Moninaisille haittavaikutuksille ei näytetä antavan minkäänlaista arvoa.

Monet teistä päättäjistä asutte kaukana näistä hankkeista ja jotkut teistä olette jopa saamassa myllyjä maillenne ja siksi ette kuuntele kuntalaisia, koska teillä on oma etu ja rahallinen hyöty päälimmäisenä mielessä. Yksi tulivoimaa vastustava valtuutettu kuitenkin löytyy, joka on eronnut keskustasta sen takia, että ryhmä painostaa omia valtuutettuja suurissa asioissa äänestämään vasten tahtoaan. Tämä nuori valtuutettu on kieltäytynyt ottamasta tuulivoimaloita omille mailleen, koska haluaa kunnioittaa alueella asuvien ihmisten valtaenemmistön näkemyksiä. Hän on kuunnellut kyläläisten mieleipiteitä ja kartoittanut kyselyillä alueen asukkaiden halukkuutta ottaa tuulivoimapuisto lähialueilleen. Kyläläisten vastustus on erittäin korkea. Myönteisiä ihmisiä on hyvin vähän ja heistäkin osa asuu kaukana alueesta, jopa muissa kunnissa. Kuntalaisten valitsemana päättäjänä hän haluaa kunnioittaa asukkaiden mielipiteitä ja näkemyksiä, niin kuin vaaleilla valitun päättäjän pitääkin tehdä. Ihmettelemme sitä, että muille valtuutetuille meitä äänestäjiä ollaan kuulevinaan vain vaalien alla, kun annetaan juhlallisia lupauksia, jotta pääsisi läpi. Sitten lupaukset unohdetaan kuten kävi kouluverkkoasiassakin.


Jos meitä kyläläisiä ei kuunnella tässä asiassa ja suojaetäisyyttä ei kasvateta, niin emme anna periksi. Olemme tietoisia hyvin monista vakavista epäkohdista, joita olemme huomanneet asian edetessä Puutiosaaren sekä Piipsannevan hankeeseen liittyen. Jos te ette jousta, niin mekään emme jousta, vaan alkaa pitkä valituskierre, jonka uskomme voittavamme. Meidän taaksemme on asettunut ammattilaisia, jotka ovat perehtyneet vielä meitä kyläläisiäkin paremmin tuulivoimaloiden haittavaikutuksiin ja he ovat kaatanet monia tuulivoimahankkeita suomessa.


Miksi olemme tässä pakkotilanteessa? Pakkotilanne on syntynyt siitä, että on tuhlattu kunnan varoja ja rakennettu kaikenlaista, johon ei olisi ollut varaa. Nämä hankkeet eivät ole edistäneet kaupungin taloustilannetta vaan päinvastoin heikentäneet sitä merkittävästi, koska käyttömenot ovat kasvaneet. Lainamäärä on kaupungille kasvanut niin suureksi, että sen hoitaminen vaatii myös osansa. Kyllä me tiedämme, että esim. koulubudjetti kaksinkertaistui tarpeettomasti luksusta haettaessa. Vastuuttomuus päätöksenteossa näyttää vain jatkuvan. Edellisvuosikymmenien virheellinen toiminta kaupungin investointipolitiikassa on aiheuttanut tämän pakkoyrityksen, jolla tuulivoimapuistojen lähiasukkaat joutuvat maksamaan kalliin hinnan terveydellään ja omaisuudellaan ja myös ympäristö eläimineen ja kasveineen. Myös maisemallinen menetys on merkittävä.

Monet viisaat ovat sanoneet, että Haapaveden tulevaisuuden kannalta olisi viisasta jättää myllyjen rakentaminen mahdollisimman vähäiseksi. Se olisi lähitulevaisuudessa muuttovaltti Haapavedelle tuulivoimapakolaisille. Voisimme markkinoida Haapavettä turvallisena asuinpaikkana myös tuulivoimaloista sairastuneille. Monet kaupungit esim. Pohjois-Pohjanmaalla ahnehtivat ylimielisesti ylisuuria tuulivoimapuistoja ylisuurine myllyineen ihmisasutuksien lähelle ja ongelmat tulevat olemaan tuhoisat.

Meille on tulossa Haapavedelle biojalostamo. Kehittämällä elinkeinopolitiikkaa
paremmaksi ja houkuttelevammaksi sekä turvaamalla ja kehittämällä sivukylien elinolosuhteita saamme mahdollisuuden parempaan verotulojen kehittymiseen asukasviihtyvyyden ja lisääntyvien työpaikkojen muodossa. Me kyläläiset ihmettelemme, miksi meidän ääntä ei kuunnella yleensäkään. Esim. kyläläisten sivuuttaminen ja Kylät ry:n polkeminen maahan heti alku metreillä, kun meillä olisi ollut silloin ja on edelleen halua pitää kylät ja koulut elinvoimaisina. Näyttää siltä, että meidän mureneva keskustapuolue, johon olemme luottaneet, on kääntänyt meille selkänsä ilmeisesti lopullisesti.
Onko tällainen toiminta oikein meitä sivukyläläisiä kohtaan? Kuntavaalitkin ovat jo tosi lähellä. Keneen luottaa, kun takki kääntyy kyliä ja asukkaita vastaan väkevästi? Vielä olisi keskustalla mahdollista korjata tämä tilanne, hyväksymällä tämä 4 km:n suojaetäisyys,
Tässä kokouksessa tuloksellisesti ja saattaa rauhan sopimus. Tällä estetään jopa vuosikymmenen kestävä sota kyläläisten ja kaupungin välillä.

Puutiosaaren ja Piipsannevan tuulivoimapuistoja vastustavat asukkaat