Lauantai päivä kului ps:n piirihallituksen kokouksessa Oulussa. Meillä perussuomalaisilla on kerrassaan mahtava fiilis lähteä kuntavaaleihin. Palautetta tulee joka puolelta, että lukuisat ihmiset aikovat muuttaa äänestyskäyttäytymistään. Kaikkein eniten kantaansa ovat muuttaneet keskustapuolueen kannattajat.Heille keskustan toimet ovat olleet suuri pettymys erityisesti valtakunnan politiikassa, mutta myös paikallispolitiikassa. Kokoomuksesta, vasemmistosta ja vihreistäkin on tullut ihmisiä kertomaan, että aikovat äänestää kuntavaaleissa perussuomalaisia. Myös ehdokkaiksi on tullut paljon entisiä muiden puolueiden aktiiveja tai rivijäseniä.
Syksyllä, kun teimme piirin toimesta vaalikiertueen jokaiseen maakunnan kuntaan, ja itsekin vierailin parissakymmenessä kunnassa, niin ihmisten viesti oli joka paikassa selkeä. Meitä tultiin puhuttelemaan ja kerrottiin usein, että: "Olen koko ikäni äänestänyt keskustaa, mutta tästä eteenpäin en aio enää äänestää. Äänestän perussuomalaisia!" Keskustalaisten turhautuneisuus on ollut käsin kosketeltavaa. Ja tämä on ollut hieno asia huomata. Ei ole enää nykyaikaa, että äänestetään vankkumatta jotakin puoluetta, olivatpa sen teot olleet mitä tahansa päätöksenteoissa. Keskustapuolueella on niin tiukka ryhmäkuri, että vaikka antaisit äänesi kenelle tahansa, niin puolue päättää, mitä sen edustajat saavat sanoa ja miten tulee päättää. Tämä on suurin syy, miksi useat lopettavat aina yhden vaalikauden jälkeen politiikassa. He ovat karvaasti joutuneet huomaamaan, että he ovat vain vaalikarjaa keskustan koneistolle.
Monissa kunnissa keskusta on aivan sirpaleina: Muhoksella kepu hajosi jopa 4 osaan pahimmillaan. Reisjärvellä keskusta on hajallaan. Haapavedellä keskusta on aivan rikki,.... Näissä kunnissa keskustan sisäinen vallanhimo, käskyttäminen ja omien etujen tavoittelu on hajottanut puolueen oleattomiin. Diktatuuri politiikassa ei ole tätä päivää. Ne jotka lähtevät politiikkaan mukaan, haluavat oikeasti vaikuttaa. He eivät pidä siitä, että heitä pakotetaan äänestämään omaa näkemystään ja omaatuntoaan vastaan. Ja tämä ei koske sitä pientä eliittiä, joka muodostaa puolueen omatunnon. He päättävät omien näkemystensä mukaan ja muita vaaditaan olemaan samaa mieltä, vaikka olisivat täysin eri mieltä.
Puoli vuotta olin keskustapuolueen kaupunginvaltuutettu 8 vuotta sitten. Sisältä päin sain nähdä ja kokea keskustan hirmuvallan. Keskustan säännöissä sanotaan, että valtuustoryhmä päättää asioista. Valtuustoryhmän enemmistön kanta on se kanta, jonka taakse pitää asettua. Näin ei koskaan tapahdu. Muutama kepulainen tekee linjaukset ja hallituksessa asiat nuijitaan näiden muutamien näkemysten mukaan. Kun asia tulee valtuutetuille, niin todetaan, että keskusta on hallituksessa päättänyt näin, ja kepun valtuustoryhmä ei voi päättää toisin kuin hallitus on linjannut. Valtuutetut ovatkin asetettu lampaiden rooliin, jotka siunaavat muutaman keskustalaisen näkemykset.
Kun olin keskustassa valtuutettuna, en hyväksynyt tätä alistamista. Monta kuukautta vaadin silloista keskustan valtuustoryhmän puheenjohtajaa kutsumaan ryhmäkokousta koolle keskustelemaan keskustan omista säännöistä. Tähän suostuttiin vasta, kun kerroin kirjoittavani lehteen keskustan toimintatavoista, mikäli emme kokoonnu käymään sääntöjä läpi. Valtuustosalissa käytiin kova 3 tunnin taistelu keskustan omien sääntöjen noudattamisesta. Rantakankaalla posket tärisivät, kun hän vaati minulle rangaistusta, kun annoin kunnon palautetta keskustan kolmelle diktaattorille. Asiasta äänestettiin ja sain sen varoituksen. Muistaakseni vain 2 uskalsi puolustaa ja tukea näkemyksiäni yhteispelistä. Yksi valtuutettu suorastaan hakkasi nyrkein pöytää ja kovalla äänellä totesi, että näkemykseni on oikein, ja miksi keskusta ei noudata sääntöjä siitä, että valtuustoryhmä muodostaa kannan asioihin, ei pieni eliittiporukka.
Kaikkein halveksittavinta ja äänestäjiä loukkaavinta oli Antti Rantakankaan näkemys, jonka tulen muistamaan loppuelämäni: " Luuletteko te politiikan ulkopuolelta tulleet voivanne vaikuttaa päätöksentekoon!" Vaalit oli juuri käyty ja äänestäjät valinneet päättäjät päättämään asioista. Rantakangas tuolla kommentillaan lakaisi äänestäjien toivomukset maton alle. He olivat äänestäneet keskustalle vain jaa-äänen lausujia. Kumileimasimia, joilla ei ollut mahdollista toimia omantuntonsa mukaan. Äänestäjät olivat halunneet heidät päättämään, koska he tunsivat oman ehdokkaansa. Käytännössä päätöksenteoissa hän ei ole enää sama ihminen, jota äänestäjä äänesti. Hänestä oli tehty päättäjänä keskustan lammas.
Näin on ollut keskustassa kautta aikojen, mutta ei ole enää. Reilu vuosi sitten syksyllä 2019 keskustan diktatuuri realisoitui omissa riveissä keskustalle tuhoisin seurauksin, mutta Haapavedelle ja haapavetisille uutena mahdollisuutena. Keskusta hajosi ja kolme valtuutettua perusti oman valtuustoryhmän. Neljäskin oli mukana lähtemässä, mutta tuntia ennen ilmoittamista vetäytyi takaisin. Liekö yhteensattumaa vai mitä, mutta samaan aikaan hänelle "tarjoutui" 3 kuukauden viransijaisuus alalla, jolle hänellä ei ollut pätevyyttä. Oliko kyseessä yhteensattuma vai keskustan tapa ostaa ja lahjoa kannattajiaan päättäjissä? Kouluverkkoasiassa nähtiin samanlainen takinkääntö viimeisessä valtuuston kokouksessa. Vankkumaton kouluverkon puolustaja vinkaisi valtuustossa sanan "jaa." Kuntalaisille hän oli rohkeasti vakuuttanut olevansa koulujen puolella. Ilmaantuiko tai luvattiinko taas sopivasti pitkiä sijaisuuksia, kun toimii tällä tavalla? Joka tapauksessa lähes 4 vuoden päättäjän ura sai nolon petturin lopun.
Eihän keskustan sirpaloituminen tähän jäänyt. Helmikuun 17. päivä 2020 tapahtui jotain vielä uskomattomampaa. Keskusta lähti kouluverkkoasiassa kieroilun tielle. Lehtola muutti viime tingassa ehdotusta, jota olimme sopineet tukevamme äänestyksessä. Hän teki sen yhdessä kouluverkon kaatajien kanssa juuri ennen kokousta, ja ei kertonut muutoksesta kouluverkon puolustajille. Kyseessä oli kuitenkin Juudaksen teko, ja siitä käytiin kädenvääntöä pitkään. Seurauksena oli kuitenkin, että seuraavana päivänä valtuuston puheenjohtaja Päivi Ollila erosi valtuustoryhmästä ja samoin teki 7 muutakin keskustavaltuutettua. Ollila ei kestänytkään sitä, että hänen kantansa olisi hävinnyt. Eikä tämä riittänyt, vaan eronnut ryhmä antoi lausuntoja valtakunnan, maakuntien ja paikallislehtien medioille, miten he ovat vastuullisia ja luotettavia ja jäljelle jääneet keskustalaiset ovat vastuuttomia ja epäluotettavia. Oikein mahtavaa. Haapaveden kepu sai koko valtakunnan huomion. 17 hengen valtuustoryhmä oli hajonnut niin, että jäljellä oli vain 7 valtuutetun valtuustoryhmä.
Vähän aikaa sitten Päivi Ollila kirjoitti näkemyksiään paikallislehdessä ja vetosi jälleen kerran demokratiaan ja enemmistöpäätöksiin. Hän toivoi, että tuulivoima-asiassa noudatettaisiin demokratiaa, eikä kukaan lähtisi valitustielle. Nyt on taas kyse Ollilan omasta näkemyksestä tuulivoiman tulemisesta ja sen saaminen on Ollilalle mieluisaa. Olliloillahan on maaomistusta alueella ja hän olisi mahdollisesti yksi hyötyjistä asian kanssa. Ja muita vastaavia hyötyjiä olisivat Schulman, Kolehmainen ja Seppä? He ainakin ovat jäävänneet itsensä Piipsannevan tuulivoimapuistoa koskevissa asioissa. Keskustassa ei kuitenkaan tällä ole merkitystä, koska kulisseissahan päätökset tehdään ja varajäsenet tekevät jälleen niin kuin heitä käsketään tekemään.
Ollilan toivomus demokratiasta on todella korni, kun ottaa huomioon hänen oman tuittupäisyytensä ja demokratian vastaisuutensa vain muutamia kuukausia aiemmin. "Itkupotkuraivarit", kun oma näkemys hävisi kouluasiassa. Ollilan toimia seuratessa näyttääkin siltä, että demokratiaa on se, kun keskustan pienen piirin päätökset hyväksytään (vaikka pakolla/ryhmäkuri), ja antidemokratiaa on olla eri mieltä Ollilan kanssa.
Keskusta on ryvettänyt itsensä niin syvälle, että Haapaveden keskustalaiset ovat myös heränneet tähän uskomattomaan tilanteeseen. Ei riitä, että keskusta hajosi sirpaleiksi, vaan keskustan valtuutettuja erosi 3 henkilöä kesken vaalikauden!!! Ensin lähti Heikki Halla-Aho tympääntyneenä (mistä saimme lukea lehdestä), sitten lähti Markku Laitila ja kolmantena Riikka-Kaisa Nuolioja. Kenelläkään ei ollut oikeaa pätevää syytä lähtöön. Vain tekosyitä.
Miten keskustalaiset voivat enää äänestää tällaista puoluetta ja porukkaa vallan kahvaan? Tälläkin hetkellä keskustan valtuustoryhmä on sisäisesti aivan sekaisin. Keskinäiset välit ovat monilta poikki eikä luottamusta toisiinsa ole. Miten tällaiset pystyisivät toimimaan seuraavat 4 vuotta. Eripuraa ja riitelyä olisi taas luvassa ja todennäköisesti taas uusi hajaantuminen jo vaalikauden alkupuolella, kun näkemykset ja vallankäytön ristiriidat repivät sisältä päin.
Perussuomalaiset ovat olleet koko ajan sanojensa takana. Linja ja teot eivät ole ristiriidassa. Puolustamme oikeudenmukaisuutta, oikeudellisuutta, rehellisyyttä ja avoimuutta. Näin olemme toimineet ja näin tulemme toimimaan jatkossakin. Näillä arvoilla jatkamme heikompiosaisten puolustamista ja toimintaa edelleen kaupungin talouden eheyttämiseksi. Keskustapuolue on velkaannuttanut populistisilla päätöksillään kaupunkimme niin, että asemamme itsenäisenä kaupunkina on uhattuna. Keskustalla ei ole ollut mitään holttia velanoton suhteen. Kulttuuria ja urheilua palvotaan ja niihin on satsattu järkyttäviä summia. Sinänsä hyviin asioihin, mutta niihin ei olisi ollut yksinkertaisesti varaa kaupungin taloustilanteen huomioiden. Nämä ovat kaiken lisäksi ns. ei-tuottavia palveluita, jotka lisäävät kaupungin nettomenoja vuosittain. Vastaavasti keskusta hakee säästöjä lakisääteisten palveluiden karsimisella ja heikentämisellä. Kauhein esimerkki on vuodeosaston alasajo ja koulupuolen säästöt.
Huhtikuussa ovat kuntavaalit. Nyt jos koskaan on aika muutokselle. Äänestämällä perussuomalaisia, saat muutosta aikaan. Tehdään yhdessä perussuomalaisista Haapaveden suurin puolue ja siten saamme suunnan muuttumaan. Tärkein tavoite on saada velkaantuminen pysähtymään ja talous vakautettua. Painopiste pitää siirtää populismista elinkeinoelämän vahvistamiseen ja tukemiseen. Tähän kaupungilla on mahdollisuus vaikuttaa. Oman kaupungin yrittäjiä tulee huomioida ensisijaisesti. Uuden koulun rakentaminen oli järkyttävä esimerkki siitä, miten oman kunnan yrittäjät savustetaan ulos tarjouskilpailusta. Kriteeriksi asetettiin mm, että yrityksellä pitää olla vähintään 10 miljoonan liikevaihto. Siinä putosivat jo paikkakunnan yrittäjät pois kilpailutuksesta. Miksi urakkaa ei pilkottu pienempiin osiin? Perusta, seinärakenteet, sähkötyöt, lvi,...?
Tässä vähän muisteltavaa ja pohdittavaa.
Ilkka Repo
kaupunginvaltuutettu
perussuomalaiset