perjantai 19. tammikuuta 2018

Taistelu kyläkoulujen, hoivapalveluiden ja päiväkotien puolesta!


Humalojalaiset, Vattukyläset, Vatjusjärviset ja MIeluskyläläiset!!! Käykääpä lukemassa Kasvatus- ja koululautakunnan esityslista ensi viikolle. Lautakunnan esittelijä, sivistysjohtaja Erkkki Seitajärvi, esittää yhtenäiskoulun rakentamista vuosiluokille 5-9+lukio+nuorisotila.
Tämän toteutuminen tietää vääjäämättä kaikkien kyläkoulujen kaatumista. Annammeko tämän tapahtua? Emme anna!! Vaikka kyseessä on vasta lautakunnan tuleva päätös, tulee meidän kyläläisten aloittaa aggressiiviset vastatoimet hyvissä ajoin saadaksemme tämän esityksen kaatumaan. Annammeko kyliemme kuolla ja kuivettua? Nyt on aika tehdä sellainen päätös, joka antaa työrauhan kyläkoulujemme opettajille, oppilaille ja oppilaiden vanhemmille! Opettajilta viedään halu kehittää koulujaan eteenpäin, kun ei vuosi toisensa perään tiedä, jatkuuko koulun toiminta vai ei. Tätä kouluverkkoasiaa on pidetty yllä jo 10 vuotta ja virkamiesten jääräpäisyys ja koulujen alasajaminen sen kuin jatkuu. Meidän vaaleilla luottamustehtäviin valittujen tulee näyttää virkamiehille, kuka vastaa päätöksenteosta ja kuka määrää virkamiesten toiminnan suunnan! Lautakuntien edustajat ovat esittelijöidensä esimiehiä ja he voivat määrätä toimialojensa virkamiehet tekemään sillä tavalla, kuin he haluavat asioiden menevän.
Kaupunginvaltuuston valtutetuilla on ylin päätäntävalta kaupungissa. Kaupunginvaltuutetut ovat kaikkien johtoryhmien jäsenten esimiehiä. Heidän tulee noudattaa niitä päätöksiä ja määräyksiä, joita toimielin (valtuusto) heille antaa tai määrää.
Olen kuullut taustalta huolestuttavia kannanottoja valtuutettujen taholta, jotka ovat aiemmin puolustaneet kyläkoulujamme, että nyt heistä jotkut olisivat kääntämässä takkiaan ja olisivat valmiita toisenlaisiin toimenpiteisiin. Virkamiehen esittämänä vähimmäisvaatimus olisi ainakin yhden kyläkoulun lakkauttamien. Tähän asti on taustalla ollut ajatus, että lakkautettava koulu olisi Vattukylän koulu. Nyt on "taustakohinaa", että vesurin alle olisi ajatuksen tasolla, että koulu voisikin olla Vatjusjärven koulu. Tämä sen takia että merkittävässä asemassa oleva valtuuettu ei itse menettäisi äänestäjiensä suosiota. Meidän sivukylien edustajien pitää kuitenkin muistaa ja ottaa huomioon tosiasia, että jos yksikin sivukylän koulu lakkautetaan, tietää se lyhyessä ajassa ja nopeasti kaikkien muidenkin sivukylän koulujen lakkauttamista. Yksinkertaisesti siitä syystä, että jäljelle jäävien sivukylien koulujen valtuutettujen määrä putoaa niin, että emme enää pystyisi puolustamaan koulujamme. Yksi kaikkie, kaikki yhden puolesta!
Jotta työrauha saataisiin kylille ja koko kuntaan, pitää valtuuston tehdä sellainen päätös, että se kantaa useamman vuoden päähän. Vähintäänkin valtuustokauden kerrallaan. Näin motivaatio sivukylilläkin opettamiselle ja koulujen kehittämiselle säilyy ja kasvaa. Meidän tulee antaa valtuustossa vahva määräys sivistysjohtajalle ja kaupunginjohtajalle, että nyt loppuu kyläkoulujen alasajo. Kunnan taloustilanne on erittäin huono. Se on vakava ja se on kriittinen. Mutta meidän täytyy päätöksiä tehdessämme muistaa, mikä tähän on johtanut. Siihen on johtanut virkamiesjohdon ja keskustavaltuutettujen menneiden vuosion holtiton rahan käyttäminen. Ja se jatkuu yhä. Samaan aikaan, kun kerrotaan talousahdingosta, tehdään päätöksiä rahan tuhlaamisesta, joka ei tässä tilanteessa ole perusteltua eikä välttämätöntä. Näistä esimerkkeinä Kylpyläsaaren kehittäminen, Folkkien avustaminen. Rahoituksen aikaansaamiseksi ulkoistetaan vanhusten hoivapalvelut ja hoivapalvelut yleensä. Yksityistetään päivähoitoa (Ahjola mitä suuremmalla todennäköisyydellä lyödään lihoiksi), Paakkilanhovi ollaan myymässä yksityiselle lähiaikoina, terveyskeskuksen yksityistäminen on hyvin voimakkaasti työn alla,... Jään kauhulla odottamaan, miten keskustapuolueen valtuutetut tulevat näihin asioihin suhtautumaan.
Ilkka Repokaupunginvaltuutettu/khall. jäsen/Perussuomalaiset