torstai 29. maaliskuuta 2018

Jos mahdolliset maakuntavaalit toteutuvat

Tuleeko maakuntavaalit? Ja jos tulee, niin mitä...


Sote- ja maakuntauudistuksen kohtalonhetket lähestyvät. Tällä hetkellä ei ole ollenkaan varmaa, että ne toteutuisivat. Sanonta: "Mikään ei ole niin varmaa kuin epävarma", pitää tämän kohdalla paikkansa.

Mikäli kuitenkin maakuntauudistus toteutuu, on meillä keskuskaupunkien ulkopuolisilla kunnilla totiset ajat edessä. Keski-Pohjanmaa-lehti on uutisoinut ensimmäiset paikkajakoarvionsa jonkin aikaa sitten. Sen mukaan Oulu saisi 66 paikkaa ja ympäryskunnat vain 13 paikkaa maakuntavaltuustossa. Oulu saisi tämän ennusteen mukaan noin 80% paikoista. Ja ikävä kyllä tämä tulisi toteutumaan suurinpiirteiun tällä tavalla. Jokainen meistä ymmärtää miten meidän Oulun ympäristökuntien kävisi tällä suhdeluvulla. Mitä kauempana Oulusta kunta sijaitsee, sitä huonommiksi sen kunnan mahdollisuudet käyvät. Oulu päättää ja me kärsimme. Sote-palveluita tullaan karsimaan ja heikentämään kovalla kädellä pienistä kunnista. Jäljelle jää vain terveysasemisa hyvin heikolla palvelutasolla varustettuina.Myös monet muut julkiset laitokset alkavat siirtymään Ouluun. Mitään hyvää ei ole luvassa Haapavedenkään kaltaiselle kaupungille. poismuutto tulee kiihtymään kovalla tahdilla.

Mitä sitten voisimme tehdä? Oulun alueella asuu puolet maakuntamme 400 000 asukkaasta. Silti se saisi 80% makkkuntavaltuustopaikoista. Ensimmäisinä lähes varmoina vaalimenestyjinä maakuntavaltuustoon pääsisivät kansanedustajat, julkkikset ja muut paljon julkisuudessa tai muuten esillä olleet. Ja näitähän Oulusta löytyy. Meillä ympäryskunnilla on kuitenkin yksi voimakas mahdollisuus lisätä paikkojamme maakuntavaltuustossa. Tämä keino on ehdokasasettelussa ja äänten keskittämisessä. Oulu toivoo ja haluaa (kaikissa puolueissa), että jokainen kunta asettaisi mahdollisimman monta ehdokasta mahdollisesti tuleviin vaaleihin. Tämä olisi karkea virhe meille Oulun ympäryskunnille. Se, joka osaa vaalimatematiikan, huomaa heti, mistä on kyse. Omalla ehdokkaalla pienet kunnat eivät tule saamaan yhtään ehdokasta läpi. Maaseutukunnissa tämä läpimenomahdollisuus on vain keskustapuolkueella. Oulun eteläisellä alueella on reilut 10 kuntaa, Eaahe niistä suurin. Jos ajatellaan esim. Perussuomalaisten puoluetta, niin me tulemme saamaan läpi todennäköisesti 7 (+-1)ehdokasta äänestysaktiivisuudesta riippuen. Näistä ainakin 4-5 menisi läpi Oulusta. Raahe saisi yhden paikan ja 1 tai 2 paikkaa jäisi muille kunnille jaettavaksi. EI NÄIN! Maakuntavaalit ovat meille kohtalon kysymys. Meidän täytyy saada ainakin 1 edustaja läpi täältä eteläiseltä alueelta tuomaan esille meidän tarpeitamme ja huoliamme. Järkevällä toiminnalla olisi mahdollisuus jopa 2 ehdokkaan läpimenoon.

Meidän ei kannata jokaisen kunnan asettaa omaa ehdokasta, koska tiedämme, että kukaan heistäö ei tulisi silloin pääsemään läpi. Jos Oulun eteläinen alue laittaisi vain 2 ehdokasta ja keskittäisimme kaikki perussuomalaiset ja perussuomalaisia kannattavat äänemme heidän taakseen, saisimme läpi jopa ne 2 ehdokasta. Tämä on puhdasta vaalimatematiikkaa ja puhdas totuus, jota kukaan ei voi kiistää olematta väärässä. Itse ehdotin Oulun eteläisen alueen kokouksessa Ylivieskassa reilu viikko sitten, että tekisimme juuri tällä tavoin. Nivalasta on ehdolle asettunut hyvä ja asiansa osaava mies EERO ERKKILÄ. Tavallinen kansan mies, Maarakennuspuolen pienyrittäjä, jolla on pitkä ja hyvä poliittinen ura takana ja parhaillaankin menossa. Jos esimerkiksi Haapavesi, Kärsämäki, Pyhäntä, Haapajärvi ja Pyhäjärvi ottaisivat Eeron ehdokkaakseen, niin Eero saataisiin edustamaan aluettamme maakuntavaltuustoon. Ylivieskassa ehdokkuutta harkitsee TARMO HIRVELÄ. Jos puolestaan muut kunnat seuraisivat esimerkkiä ja lähtisivät Tarmon tueksi, niin Tarmokin saataisiin läpi. Ikävä kyllä Oulainen ja Siikalatva ainakin ovat jo asettaneet omat ehdokkaansa. Nämä äänet menevät kyllä puolueelle, mikä on hyvä asia, mutta ne tulevat satamaan kaikki Oululaisten ääniharavoisden laareihin. Molemmilla kunnilla on vielä 2 ehdokasta, mikä jakaa kunnassa äänet ja henkilökohtaiset äänimäärät jäävät kauaksi siitä, mitä läpimenoon tarvittaisiin. Kumpikaan kunta ei tule saamaan ehdokastaan läpi. Toki näidenkin kuntien äänestäjät voivat pelastaa tilanteen antamalla äänensä joko Eerolle tai Tarmolle, mkikäli hän päättää lähteä ehdolle. Haapavesi ei ole näillä näkymin asettamassa omaa ehdokastaan. Lopullinen päätös tehdään yhdistyksen kevätkokouksessa 22.4. klo 14.00.

Puolue ja piiri tulee vaatimaan meitä asettamaan omia ehdokkaita jokaiseen kuntaan. Meillä on kuitenkin oikeus vaalia oman alueemme etua ja siksi henkilökohtaisesti suosittelen, että kunnat eivät laittaisi omia ehdokkaitaan, vaan viemme 2 alueemme edustajaa läpi, jos vaalit toteutuvat. Tämä ei ole puolueen vastaista toimintaa, vaan oman alueen edun valvontaa ja vaalimista. Sitä ei voi piiri estää määräämällä sellaista, mikä on alueen oman edun vastaista. Me olemme perussuomalaisia ja äänestämme perussuomalaisia ehdokkaita.

Ainakin Kärsämäellä ja Haapavedellä on keskustapuolueen ehdokkaita lähestynyt perussuomalaisia ehdottamalla asettumista heidän taakseen. Tämä on suorastaan röyhkeä esitys puolueen jäseniltä, jotka ovat kautta aikojen harrastaneet päätösdiktatuuria muita puolueita kuuntelematta ja kunnioittamatta. Kaikkein pahinta, mitä perussuomalainen tai perussuomalaisten tavoin ajatteleva voisi tehdä, on se, että antaisi äänensä keskustalaiselle ehdokkaalle. Olkoot vaikka kuinka oman kunnan ehdokas. Kepulaisten politiikka on nähty vuosikymmenten ajan ja se ei ole imartelevaa meidän katsantokannasta nähtynä. Haapavedellä olemme nähneet kaikkien kepun 3 maakuntavaaliehdokkaan tavan toimia, äänestää ja heidän agendansa. Keskustalaisen ehdokkaan äänestäminen olisi suurinta typeryyttä, mitä voisi tehdä. Nämä kun ajavat vain hyväosaisten asioita. Hyväosaisten, joilla on varaa käyttää rahaa kalliimpiin palveluihin ja rientoihin. Keskustapuolueen jäsenet eivät välitä työttömistä, eläkeläisistä, hoivaa tarvitsevista vanhuksista eikä lapsista. Hoivapalveluita kepu on jo ulkoistanut Attendolle, ja ulkoistaminen on saamassa todennäköisesti jatkumoa lähitulevaisuudessa. Kepu pystyy tekemään tämän silmää räpäyttämättä. Kepulle työttömät, heikot ja sairaat ovat vain taloudellinen riesa, joista pitää päästä eroon tai ainakin heittämällä heidät kylmästi syrjään pois näkyvistä. Kepulla on agendana myös kyläkoulujen lakkauttaminen. Tässä asiassa kepu jakaantuu kyllä kahteen leiriin, jossa vähemmistönä on kyläkoulujen puolustajat. Humnalojalaisilla, Vattukyläläisillä, Vatjusjärvisillä ja Mieluskyläläisillä onkin vakavan pohdinnan paikka tulevissa vaaleissa. Vieläkö annatte äänenne näille, jotka viis veisaavat koulujemme kohtalosta, vaan olisivat sulkemassa vähintäänkin yhden koulun, jos ei jopa kahta.

Jos vaalit tulevat, olisi sivukylien äänestäjillä mahdollisuus näpäyttää keskustaa kynsille antamalla äänensä vaikka perussuomalaisille, jotka määrätietoisesti ja pontevasti ovat puolustaneet ja tulevat puolustamaan niin kyläkouluja kuin vanhusten hoivapalveluiden säilyttämistä julkisina palveluina.

Ilkka Repo
Kaupunginvaltuutettu/kaupunginhallituksen jäsen
Perussuomalaiset
Haapavesi