torstai 1. maaliskuuta 2018

Tuulivoima ja sen kannattavuus

                                                              Tuulivoimaa Haapavedelle

Haapavedelle ollaan kaavoittamassa paikkaa jo maksimissaan noin 150 tuulivoimalalle. Toki nämä kaikki eivät ole realistisia. Piipsannevalle ollaan kaavoittamassa 70-90 tuulivoimalaa, mutta realistinen toteutuma tulisi olemaan 40:n-50:n välillä. Riskalaan 28, Hankilannevalle 7 ja nyt viimeisimpänä ehdotuksena 8 voimalaa Kesonmäelle. Tuulivoimaloiden (tuulivoimapuistojen) aiheuttamia negatiivisia terveysvaikutuksia ei ole pystytty kiistatta toteamaan. Tällä hetkellä Suomessa tuulivoiman puolustajat perustavat tietonsa ja tutkimuslähteensä tietoihin, jotka ovat tehty Tanskan mallin mukaan. Tanskassa kuitenkin rakennuskanta on aivan erilainen kuin meillä Suomessa. Tanskassa rakennukset ovat pääosin kivimateriaalipohjaisia, kun taas meillä puurakentaminen on yleisempää.

Nyt eletään lobbareitten aikaa kaikilla aloilla. Nämä lupaavat kaiken taivaan ja maan välillä, eikä sivuvaikutuksia olisi olemassakaan. Kunnat ja kaupungit elävät pakkoliitosten puristuksissa, johtuen huonoista kuntajohtamisen taidoista. Pääkaupunkiseudun ulkopuolella tämä tarkoittaa pääosin keskustapuolueen valtasokeudesta ja kaikkivoipaisuudesta keskustajohtoisissa kunnissa. "Sipiläjumalinismi" on sokaissut uskonveljet ja - sisaret. Ahneuden pirua ei nähdä, kun antijeesus tekee tavallisen ihmisen elämän mahdottomaksi arkipäivistä selviytymisen kannalta. Pohjois-Pohjanmaalla tämä on mennyt jo sairauteen asti.

Miksi tuulivoimaa tarvittaisiin? Siinäpä hyvä kysymys. Negatiivisen ilmastonmuutoksen ehkääisemiseksi tarvitaan fossiilisten polttoaineiden korvaamiseen tarvittavia energiamuotoja. Se on varmasti totta. Hiilidioksidipäästöt ovat niiden johdosta hyvin korkeita. Mutta mitä tilalle ja millä ehdoin? Keskustan Mauri Pekkarinen huomasi tilaisuuden rikastuttaa tyttärensä hyvinvointia. Pekkarisen johjdolla alettiin tukemaan tuulivoimaa jumalattomilla valtion tuilla. Sattumalta tyttärensä mies, eli Pekkarisen vävy, toimi lobbarina tälle mahdollisuudelle. Ja niin saatiin aikaan miljardien tuulivoimatuet energiasektorille, jossa silloinen miniseri Pekkarinen toimi ja edunsaajana oli muun muassa tyttärensä vävynsä kautta! Ja ennen kuin  jakausta on vaihdettu, niin nyt kepukonnat ovat antaneet Sipilän hallituksen kautta siunauksen uusille tuulivoimatuille! Tuulivoima tuiee saamaan 300 miljoonaa vuodessa tukea tuulivoiman tuottamiseen. Samaan aikaan Kepulainen on ehdottamassa tukien lopettamisesta vesivoiman käyttöön (muistaakseni Tiilikainen???) jossain asiaa valmistelevassa toimikunnassa.

Nyt 27.2.2017 oli vuoden kylmin päivä koko valtakuntaa ajatellen. Mitä tapahtui? Kovilla pakkasilla ei yleensä tuule ja silloin eivät tuulimyllyjen propellit pyöri. Tekevätkö tuulivoimalat silloin tappiota? Eivät. Kiitos Pekkarisen alkuunpanon ja kepuperkeleitten jälkilainsäädännön. Vaikka myllyt eivät jauha sähköä, niin voimaloiden omistajat tahkoavat voittoa, kiitos tuulivoimatuen. Tuulivoima tuottaa omistajilleen parhaiten silloin, kun myllyt seisovat. Omistajat tahkoavat silloin meidän veronmaksajien tuilla tuottoa ja me joudumme monella tapaa maksumiehiksi. Sinä ja minä maksamme puolestaan tästä seisokista sairaan kovan hinnan. Kun tuulivoimlat seisovat, olemme enemmän tuontisähkön varassa. Maksamme siis samanaikaisesti tuulituksea seisoville myllyille ja maksamme myös ulkolaisesta energiasta.  Nytkin pyykin pesu esimerkiksi maksoi jopa kolme kertaa enemmän kuin normaalisti. Tuulivoimaloiden omistajat puolestaan tienasivat tällä asialla. Me veronmaksajat maksamme saatanan kovaa hintaa näistä myllyistä!

Miksi sitten Haapavesi hamuaa näitä keskustapuolueen eliitin siipiroottoreita? Siksi, että kepulaiset ovat kepu-uskossaan sokaistuneita, eivätkä näe tai halua nähdä, miten heitä kustaan silmään. Kun kepuministeri sanoo jotain tai tekee päätöksiä jostain, on se kepulaisille kyseenalaistamaton tosiasia. Miten sääälinkään näitä, joilta on oma ajattelu kielletty puolueuskollisuuden takia. Tai sääliminen on liian lievä ilmaisu. Itse asiassa halveksin näitä lampaita, jotka tietävät, mikä olisi oikein, mutta oman edun tai aseman parantamiseksi hyväksyvät mitä vain. Kepulaisuus on sianpaskaakin pahempi vitsaus.

Haapavedellä kepu on tuhlannut ja tehnyt velkaa pitkään voimainsa tunnossa välittämättä seurauksista. Vuodesta toiseen, vaalikaudesta toiseen, on mahtava kepu investoinnut ei-tuottaviin investointeihin ja tarkemmin sanottuna kuluttaviin investointeihin niin, että tänä päivänä vuonna 2018, olemme niin kusessa, ettei enempää voisi olla. Silti kepu jatkaa haaskaamislinjaansa kuin mitään ei olisi tapahtunut. Kunhan suljetaan kouluja ja päiväkoteja kepun ylimielisyydestä johtuvien virheiden korjaamiseksi.

Lopuksi pitää esittää kysymys: "Pitääkö meidän tukea Pekkarisen sairasta tuulivoimapolitiikan tukemista veronmaksajien tuella vai lopetammeko tämän hulluuden? Asuntojen hinnat romahtavat, ihmisten terveys kärsii, luonto kärsii, rikkaat rikastuvat,... Pidetään Haapavesi tuulivoimavapaana kuntana kuten Nivala on päättänyt. Meillä kaupunginjohtaja ajaa näitä asioita tuulivoimamyönteisellä kanalla. Miksi? Vahteala ei ole haapavetinen, Vahteala haluaa pois Haapavedeltä. Meillä on kaupunginjohtaja, joka ei ole sydämeltään haapavetinen vaan on hakeutumassa täältä muualle. Antaa Antti-Jussi Vahtealan lähteä, mutta pidetään Haapavesi Haapavetenä ja torpataan tällaiset haihatukset.

Ilkka Repo
Kaupunginvaltuutettu/kaupunginhallituksen jäsen
Perussuomalaiset
Haapavesi

PS. Sähköyhtiöt ovat kehittäneet uuden maksun, joka tulee sähkölaskun ja sähkönsiirtomaksun lisäksi. Tämä ns. "tehokkuusmaksu" on tarkoitettu vain ja ainoastaan osakkeiden omistajien ökysuurten maksujen lisäämiseksi. Me kuluttajat maksamme tämänkin, emmekä voi itse vaikuttaa haluammeko tätä uutta maksua vai emme. Tämäkin on kepu-kokoomuseliitin aikaansaama maksu rikkaiden rikastuttamiseksi ja vähävaraisten kyykyttämiseksi. Miettikääpä, kumpi kärsii enemmän: vähävarainen vaiko yltäkylläisyydessä elävät? Voi teitä kepuuskollisuuteen sokeutuneet! Niin kauan kuin keskustaa tai kokoomusta äänestätte, ei teillä ole vara valittaa näistä asioista, ei uusista lääkekorvausmenettelyistä, eikä ylipäätään mistään. Äänestämällä näitä valtaeliitin paskapuolueita, hyväksytte myös vähävaraisten kyykyttämisen. Ja hautaan ette vie yhtään enempää kuin vähäosaisetkaan. Miettikääpä sitä. Kumpi on arvokkaampaa: Puolueuskollisuus vaiko oikean tasa-arvoisen ihmiselämän tukeminen.