maanantai 10. kesäkuuta 2019

Mitä Haapavedellä tapahtuu?

Mitä Haapavedellä tapahtuu?

Aivan ensimmäiseksi totean, että hirveitä. Kaupungin talous on niin syvällä kurassa, että toivo selviytymisestä itsenäisenä kaupunkina on hiuskarvan varassa. Velkaa on niin paljon, että hirvittää kantokykyyn suhteutettuna. Ja lisää tehdään sumeilematta ja ajattelematta seurauksia, miten kaupungin käy tulevien lainanottojen myötä. 5 vuotta sitten velkaa oli 2700 euroa/asukas. Silloin kaupunginvaltuuston puheenjohtajana oli populistikansanedustajamme Antti Rantakangas. Antille tärkeintä oli oma menestys ja läpimeno eduskuntavaaleissa jälleen kerran. Äänten keräämiseksi Rantakangas valtuuston puheenjohtajana ajoi läpi monia ei-tuottavia, mutta kaupungin käyttömenoja lisääviä hankkeita aiempien lisäksi. Rantakangas vakuutteli kokouksissa ja lehtien palstoilla, miten hyvä kaupunkimme taloustilanne on ja vertasi sitä kerta toisensa jälkeen naapurikuntiemme velkataseeseen, jotka olivat korkeammat. Kun Rantakangas sai uusittua eduskuntapestinsä, jätti hän raukkamaisesti valtuuston puheenjohtajan tehtävät ja kuntapolitiikan. Lähti suoraan sanottuna karkuun aikaansaannoksiaan. Läksiäispuheessaan Rantakangas vielä nousi seisomaan ja vannoi, miten asukasluku kaupungissa tulee nousemaan jäähallin valmistuttua ja sen myötä kaupungin imagon parannuttua. Miten on käynyt sen jälkeen? Väkiluku on laskenut lähes 400 henkilöä ja velka on tällä hetkellä noin 4400 euroa asukasta kohden. Melkoinen luikuri on Rantakangas. Ja kuntalaiset tietenkin uskoivat satusetää. Onhan Rantakangas keskustalainen ja siinä mielessä kaupunkilaisten silmissä vähintäänkin varajumala tai Jumalasta seuraava. Miten vain asian haluaa nähdä.

Terveyskeskusken remontti, turhuudentori, jäähalli, tekonurmipesäpallokenttä, uimahallin remontti, Kylpyläsaari, kulttuurikirnu,.... Mitä yhteistä näillä investoinneilla on? Yhteistä niille on, että ne kaikki ovat ns. ei-tuottavia investointeja. Sen sijaan, että olisi satsattu elinkeinoelämään ja työpaikkojen luomiseen, niin on satsattu ei-tuottaviin investointeihin kaupungin imagon edessä. IMAGON!!!??? Lukuisia kertoja toin esille, että imago ei tuo ihmisiä kuntaan vaan työpaikat. Mutta näille puheilleni naurettiin. Kiivaita taisteluita käytiin valtuustosalissa. Silloin ei ollut kameroita kuvaamassa, ja jos olisi ollut, niin ei niiden linnsit olisi kestäneet. Nyt kepukonnat pyytelevät, että ei muisteltaisi menneitä, vaan keskityttäisiin tulevaan. Aivan oikea ajatusmaailma, mutta ei toimi. Jos ei tunne menneisyyttä, niin ei voi rakentaa tulevaa. Kaupunkilaisten on hyvä tiedostaa, mistä ongelmat johtuvat. Ne johtuvat keskustapuolueen ylimielisyydestä ja kerskakulutuksesta. Niin kauan kuin keskustalla on ylivoima, ei Haapavedellä ole toivoa. Ja vaikka ylivoima kaatuisikin, niin saatamme siltikin olla siinä tilanteessa, että ei ole toivoa sittenkään. Olemme haudanneet itsemme syvälle suohon. Biopolttoainetehdas toisi piristysruiskeen, mutta ehtiikö se pelastamaan kaupungin ennen kuin pakkoliitos toteutuu?? Toivossa on hyvä elää. Biopolttoainelaitos toisi valtavasti lisää työpaikkoja ja varmasti myös asukkaita kuntaan.     50 suoraa ja 250-300 välillistä työpaikkaa kuntaan ja lähikuntiin. Pidetään siis sormet ristissä, jotta tämä toive toteutuisi.

Haapavedelle ollaan rakentamassa myös uusi yläkoulu/lukiorakennus. Tämäkin projekti on karannut keskustalaiseen tapaan käsistä. Hintalappu alkaa 15 miljoonasta ja suunta on toivottavasti alaspäin. Vaihtoehtoja olisi monia. Halvin olisi remontoida ne paikat, joissa ongelmia esiintyy. Tätä vaihtoehtoa ei haluta edes selvittää, vaikka kunta on lähes selvitystilassa. Olen kuullut erään entisen kunnan asiantuntijan arvion, että koulu voitaisiin ehkä kunnostaa jopa 1,5-3 miljoonan kustannuksilla. Olisihan se aivan eri luokkaa kuin 10-15 miljoonaa. Mutta kun halutaan luksusta seurauksista välittämättä, niin näillä mennään. Käsityön opettajat ja talonmiehet ovat sitä mieltä, että teknisen työn tilat ovat kerrassaan hyvät ja siellä ei oireilla. He haluaisivat säilyttää tilat, mutta esimiehet eivät sitä hyväksy. Opettajien mielestä tilat ovat erinomaiset ja hyvin suunnitellut. Heille sanottiin, että jos ei tule uusia tiloja, ei tule uusia koneitakaan., Opettajien mielipide tähänkin asiaan oli, että nykyiset koneet ovat hyvät ja toimivat, eivätkä tarvitse uusia. Mutta tämä ei johdolle käy. Kaikki uusiksi, maksoi mitä maksoi. Järki on karannut ja kauas. Kaupunki on lähes selvitystilassa, mutta hällä väliä. Fiat ei kelpaa, vain Mersu käy vaihtoehdoksi.

Lisäksi haaveillaan valokuidusta, joka maksaisi kaupungille suoraan noin 1,5 miljoonaa ja takauksia pitäisi antaa vielä enemmän. Tämä hanke on jo saanut takapakkia, eikä se tule toteutumaan koko kunnan alueelle, jos mihinkään. Konsultti on jo nyt ilmoittanut, että Haapavedelle koko kunnan alueelle rakennettava verkko ei olisi kannattava, koska kunta on pinta-alaltaan niin laaja. Nyt suunnittelevat suppeampaa verkkoa. Katsotaanpa vain, vedetäänkö johtavien politikoiden kylille siinä, missä toiset jäävät ilman, mutta toimivat maksumiehinä.

Haapaveden kepulaiset ja virkamiehet (-naiset) toimivat kuin hömöläiset. Samaan aikaan kun toisesta päästä jatketaan, niin toisesta päästä otetaan. Valitetaan huonoa ja heikkoa taloutta, mutta tehdään sumeilematta järkyttävästi lisää velkaa. Millä sitten kepukokkarit hakevat säästöjä? Haaveena heillä on tietenkin vanhusten hoivapalveluiden yksityistäminen (säästöä koijareiden laskemana noin 300 000 euroa per vuosi) ja kertasuorituksena noin 3 miljoonaa euroa rakennuksista. Hoivaa tarvitsevat vanhukset ovat siis kepukokkareille ja virkamiehille kauppatavaraa, joista ei tarvitse välittää, kunhan olisivat poissa silmistä ja kuulemisilta. Hävytöntä toimintaa kerta kaikkiaan! Tuo 3 miljoonaa lämmittää kunnan taloutta yhtä paljon kuin kusi sukassa. Tänä vuonna kaupungin talous on jo ensimmäisten 4 kuukauden aikana lähes 2,5 miljoonaa euroa miinuksella. Mitä se on vuoden lopussa? Rakennusten myynti ei näillä menoilla riitä kuin vuodeksi eteenpäin. Mutta riittäisihän se joillekin uuden viran etsimiseksi muualta ennen kuin posahtaa. Tekohengitystä siis ja maksuvälineinä isänmaatamme rakentaneet ja elämänsä sen eteen uhranneet hoivaa tarvitsevat vanhukset.

Ahjolan päiväkodin myyntiaikeet Touhulan ahneille käsivarsille on samanlainen hullu teko, kuin mitä vanhusten hoivapalveluiden yksityistäminen. Työntekijät ovat ensimmäisinä kärsimässä ahneuden edessä. Hoivapalveluissa kärsivät työntekijöiden lisäksi ennen kaikkea hoivaa tarvitsevat ihmiset, joita nämä ahneet siat, pörssifirmat, näkevät vain riistämisen ja rikastumisen välineinä. Mitä se kertoo niistä päättäjistä ja virkamiehistä, jotka näitä ihmisiä ovat ajamassa tähän ahdinkoon?

Luikureita siis pesii kaupungin johdossa. Vaaleissa kuntalaisilla on mahdollisuus vaikuttaa, jatkuuko hävytön meno, vai haluatteko muutosta? Muutosta ei tule, ennen kuin valta vaihtuu. Rotat jättävät uppoavan laivan. Niin on käynyt Haapavedelläkin. Toinen toisensa jälkeen pakenee muualle, ennen kuin laiva (Haapavesi) uppoaa. Pakenevat omia huonoja tekojaan. Miksi kepulaisilla ei järki herää, ennen kuin on liian myöhäistä?

Haapaveden kaupungin strategiassa puhutaan avoimesta päätöksenteosta ja tiedottamisesta. Ja hevonpaskat! sanon minä. Haapavesi on niin sisäsiittoinen ja pienen piirin pyörittämä, että tuskin löytyy toista Suomenmaasta. Taloudenvakauttamispakettia tehtäessä haistatettiin pitkät valtuutettujen ja hallituksen jäsenten tiedonsaannille. Täysin valehtelemalla ja harhaan johtamalla tätä asiaa hoidettiin, vaikka kyseessä oli kaupungin tärkein strategiasuunnitelma. Muutamat ottivat vallan ja käsittelyn itselleen. Tätä asiaa tutkitaan ja toivon, että demokratian peruspilarit palautetaan ja väärintekijät tuomitaan.

Kaupunginjohtajan viransijaisen valinta oli pelkkä farssi ja osoitus siitä, miten tuttujen suosiminen onnistuu. Kaupunginjohtaja Vahteala on jäämässä vuoden mittaiselle opintovapaalle. Jos sijainen valittaisiin vuodeksi, niin valinnan tekisi kaupunginvaltuusto. Kuinka kävikään? Uskomaton tarina. Vahteala tunsi henkilön, joka toimii maakunnan soteuudistuksen parissa muutosjohtajana Oulussa. "Yllättäen" hän ei pääsekään aloittamaan heinäkuun alusta ja jatkamaan kesäkuun loppuun, jolloin tulisi vuosi täyteen. Hän aloittaakin vasta elokuun alusta ja lopettaa kesäkuun lopussa. Mitä tällä on merkitystä? Sillä on se merkitys, että valintaa ei teekään valtuusto, eikä paikkaa laitettu avoimeen hakuun, vaikka aikaa olisi ollut. Henkilö kutsuttiin ns. "kutsumenettelyllä." Eikä siinä mitään, vaikka tämä "kutsumenettely" olisikin laillista, mutta miten asia oikein hoidettiin? Toukokuun viimeisellä viikolla keskiviikkona kaupunginjohtaja Vahteala oli kutsunut erään haastattelutilaisuuden jälkeen puheenjohtajiston keskustelemaan. Paikalla oli kepujen lisäksi vasemmiston edustaja ja ehkä sinisten edustaja. Heille oli kerrottu tästä menettelytavasta ja Vahtealan tutusta, jonka aikoi kutsua viransijaiseksi. Perussuomalaisten eikä kuulemani mukaan kokoomuksen edustajaa oltu kutsuttu paikalle, vaikka molemmilla on edustaja hallituksessa. Heti seuraavana maanantaina oli hallituksen kokous, jossa myönnettiin kaupunginjohtajalle opintovapaus. Kohdassa kaksi sanottiin, että "keskustellaan kaupunginjohtajan sijaisuudesta." Ja vitut! Asia oli valmisteltu taustalla niin pitkälle, että kokoukseen tulikin tämä "kutsuttu" henkilö esittäytymään, ja kokouksen edetessä tämä henkilö valittiin viransijaiseksi! Ei helvetti sentään! Maanantaina alkoi uusi hallituskausi ja perussuomalaisilla oli ensimmäistä päivää uusi jäsen hallituksessa. Hänellä muun muassa ei ollut mitään tietoa asiasta, eikä edellistäkään edustajaa (eli minua) oltu asiasta informoitu. Uusi edustaja ajatteli, että asiasta on sovittu aiemmissa kokouksissa eikä osannut kyseenalaistaa menettelytapaa. Soitin hallituksen varapuheenjohtajalle seuraavana päivänä, kun kuulin asiasta ja kävimme kovan keskustelun. Ihmettelin, miten näin on toimittu, että kukaan ei tiennyt asiasta ennen kuin kokouksessa? Hän vastasi, että edellisellä viikolla hallituksen jäsenille oli asiasta informoitu keskustelutilaisuudessa. Kun ihmettelin, miksi minua ei oltu kutsuttu, hän totesi, että enhän minä ole enää hallituksen jäsen. Kun kerroin hänelle, että olin vielä jäsen sen viikon loppuun, hän sanoikin, että kokouksessa olikin vain puheenjohtajisto. Kun kysyin, että miten asiasta voidaan päättää, kun sitä ei ole etukäteen valmisteltu ja meidän jäsen ei ollut tietoinen taustoista, niin vastaus oli, että ei muutkaan tienneet! Näinkö kaupunginjohtajalle valitaan sijainen melkein vuodeksi? Kaupunginjohtajan suosikki tulee yllättäen kokoukseen ja valinta saman tien? Ja tiedottamisesta todetaan, että ei kaikki muutkaan hallituksessa tienneet! (Vain puheenjohtajisto) Miksi ei torstaina informoitu kaupunginhallituksen esityslistassa asiasta, mikä menettelytapa on aikeessa ja että tyyppi on tulossa haastatteluun? Esityslistaan oli kirjattu vain, että "keskustellaan kaupunginjohtajan viransijaisesta." Helevetti mitä salailua ja nepotismin kaltaista hyvävelijärjestelmää. Itse uskon kaikkeen edelliseen viitaten, että show oli etukäteen suunniteltu yksityiskohtoia myöten. Minun näkemykseni on, että puhelimessa tai muuten on sovittu, että haettu henkilö "ei pystyisi" aloittamaan heinäkuun alussa, jotta valinta pystyttäisiin tekemään halutulkla tavalla ilman julkista hakumenettelya ja ilman, että valtuusto suorittaa valinnan. Minun silmissäni koko tapahtumaketju "haisee" ja oli ennalta suunniteltu. Jos tämä on avointa tiedottamista ja avoimuutta, niin haistatan pitkät paskat kaupungin avoimuudelle.

Ilkka Repo
kaupunginvaltuutettu
Perussuomalaiset