tiistai 13. tammikuuta 2015

Hallintokantelu aluehallintovirastoon Haapaveden perusopetuksesta

Haapaveden Perussuomalaisten kaupunginvaltuutettujen tekemä hallintokantelu aluehallintovirastoon perusopetuksen järjestämisestä Haapavedellä. Kantelu on jätetty postin kuljettamaksi 9.1.2015

Perussuomalaiset katsovat, että hallintokantelu on välttämätön toimenpide, koska perussuomalaiset ovat tuoneet alla kuvatun tilanteen valtuustossa syksyn 2014 kaikissa kokouksissa esille, ja tekivät asiasta myös kirjallisen valtuustoaloitteen marraskuussa. Valtuusto ei ole reagoinut asiaan millään tavalla, eikä hallituskaan ole ryhtynyt toimenpiteisiin asian selvittämiseksi ja korjaamiseksi. Perussuomalaiset esittivät asian tilapäiseksi korjaamiseksi 100 000 euron määrärahaa vuoden 2015 budjettiin. Keskustapuolue tyrmäsi asian, vain Heikki Pitkälä ja Mira Haukipuro keskustasta olisivat olleet valmiita määrärahan myöntämiselle. Jos jo pelkästään syysukukauden aikana pahimmillaan yhdessä luokassa on yli 100 tuntia opetusta, jossa yksi opettaja vastaa 2 luokasta, on tilanne katastrofaalinen. Kevääseen mennessä samalla tahdilla olisi tilanne jo 200 tuntia pahimmassa luokassa. alkuopetuksessa 100 päivää tarkoittaa n. 5 viikkoa! 200 päivää 10 viikkoa eli 2,5 kuukautta. Perussuomalaisilla on syvä huoli näistä lapsista, jotka joutuvat tämän kanssa elämään ja opiskelemaan. Ja kun tätä jatkuu vuodesta toiseen, tilanne perusopetuksen päättyessä 9:nnen vuosikurssin jälkeen on heidän kohdalla se, että he ovat menettäneet opetuksesta ja samalla koko loppuelämän tulevaisuudestaan valtavan osan. Silti he joutuvat maailmalla kilpailemaan opiskelu- ja työpaikoista niiden kanssa, joilla on ollut mahdollista opiskella kunnollisissa, oikeissa olosuhteissa. Kannattaa lukea Haapaveden valtuuston puheenjohtajan/kansanedustaja Antti Rantakankaan kolumni 18.12.2014 Haapavesi-lehdestä. Siinä hän kerää laadukkaan opiskelun merkityksellä populistisesti itselleen ääniä kevään vaaleihin antamalla ymmärtää, että hän olisi aidosti laadukkaan perusopetuksen puolella. Teot puhuvat puolestaan. Haapavedellä laadukas perusopetus on ollut vuosikausia kaupungin automaattinen säästömagneetti, ja tilanne pahenee vuosi vuodelta.

Kaupunginvaltuusto on kaupungin ylintä valtaa käyttävä toimielin. Kun tämä ei halua keskustan vastahakoisuuden takia puuttua näin suureen ja vakavaan ongelmaan, olemme me perussuomalaiset katsoneet velvollisuudeksemme viedä asian virkamiestietä pitkin korkeammalle tasolle. Lastemme tulevaisuuden rakentaminen on meidän kaikkien etu. Heistä tulee tulevia veronmaksajia; virkamiehiä, työntekijöitä, luottamusmiehiä ja yhteiskunnan tukipylväitä. Mutta ikävä puoli on, että tällä tavalla jos hoidamme lastemme perusopetuksen, se tietää takuuvarmasti paljon enemmän syrjäytyneitä, joilta ovi suljettiin paremman koulutuksen saaneiden edessä. Aivan varmasti tämä lisää myös oppimisvaikeuksista kärsivien oppilaiden vaikeuksien lisääntymistä, kun tällaisessa levottomassa tilanteessa ei pysty keskittymään senkään vertaa kuin "normaalissa" opetustilanteessa. Pienryhmissä Haapavedellä opiskelee jo nyt noin 15% oppilaistamme, eikä nykytilanne ole ainakaan helpottamassa tilannetta. Jokaisen lapsen ja lasten isovanhemman tulee nyt herätä päättäjiemme välinpitämättömyyteen näin tärkeässä asiassa. Keskustapuolue enemmistöpuolueena saa kantaa yksin vastuun toiminnastaan. Nyt olisi aika viimein herätä, onko keskusta todella kaikkien ihmisten asialla? Äänestäkää seuraavissa vaaleissa mitä tahansa muuta puoluetta kuin keskustaa, jos haluatte muutosta aikaan.

Alla on luettavana liite, joka lähetettiin aluehallintovirastoon asian korjaamiseksi. Liitteessä on kuvattuna nykytilanne, johon haemme muutosta. Itse kantelulomake ei ollut sähköisessä muodossa, ja siksi se ei ole tässä mukana. Siinä tosin on vain viralliset osiot.

Ilkka Repo 13.1.2015
kaupunginvaltuutettu
Perussuomalaiset







Liite 1

Kantelu koskien Haapaveden kaupungin perusopetuksen järjestelyitä opettajien poissaolojen sijaistamisen suhteen


Haapaveden kaupungissa on jo vuosikausia toimittu siten, että opettajan ollessa poissa koulusta on suositus, että sijaisia ei palkata, jos poissaolo kestää tunnista aina 5 päivään saakka. Pienryhmiin sijainen palkataan, mutta esim. Hyttikallion koululla sijainen palkataan koulun sisältä nimittämällä koulunkäynninohjaaja sijaiseksi virkaa hoitamaan poissaolon ajaksi. Tällöin ohjaaja on poissa omasta työstään, johon luokassa on katsottu olleen tarvetta. Myös kaupungin sisällä eri kouluilla suositusta toteutetaan eri tavoilla, mikä eriarvoistaa kaupungin lapset.

Keskitymme kuvaamaan tilannetta Haapaveden kaupungin suurimman ala-asteen, Hyttikallion koulun, tilannetta, missä tilanne on karannut täysin käsistä.
Opettajille aiheutuu poissaoloja ainakin 5 eri syystä. Näitä ovat: Sairauspoissaolot, säästövapaat (jos ottaa vuoden aikana 5 palkatonta vapaapäivää, saa kuudennen päivän vapaan palkallisena), muut palkattomat vapaat, opettajien osallistuminen koulutuksiin, ja nyt viimeisenä uuden OPS:n laatimiseen osallistuminen siten, että opetussuunnitelmaryhmät aloittavat kokouksensa aina klo 13.00 alkaen. Jos osallistuvalla opettajalla on tuolloin koulua, poissaolo hoidetaan oto:na (oman toimen ohella).

Opettajien oto-toiminnasta on tehty kaupungissa säästöautomaatti huomioimatta lainkaan oppilaiden oikeuksia tai sitä, mitä vaikutuksia oppilaiden oppimiseen ja tulevaisuuden rakentumiseen tällaisesta aiheutuu. Toiminnan takia oppilaiden laadukas opetus ei toteudu sellaisena kuin sen pitäisi, luokissa työrauha heikentyy ja oppimis- tai/ja keskittymisvaikeuksia omaavat oppilaat kärsivät, ja heidän tilanteensa pahenee entisestään. Levottumuus ilmenee koko koulun hengessä luokissa, käytävillä ja välitunneilla. Opettajat väsyvät ja turhautuvat, kun he eivät voi hoitaa työnkuvaansa parhaalla mahdollisella tavalla. Opetussuunnitelman toteutumisesta aiheutuu myös stressiä opettajille, jotka eivät pysty huolehtimaan opetuksen aikatauluista. Lasten kannalta huolestuttavaa on myös se, että oto-opettajalla ei ole velvollisuutta suunnitella valvottavan luokan opetusta, eikä se useimmiten ole mahdollistakaan, kun sijaistamisesta ilmoitetaan useinmiten aamulla koulupäivän alkaessa. Näin valvottavan luokan opettaminen jää hyvin pintapuoliseksi ja usein luokassa tehdäänkin jotain muuta kuin alunperin omalla opettajalla on ollut tarkoitus (videot, itsenäinen lukeminen, laulattaminen, askarteleminen, leikkiminen liikunta,....). Parhaimmillaan (pahimmillaan) oto-toiminnan laajuutta kuvannee parhaiten se, mitä eräs opettaja kertoi omalta kohdaltaan. Syyslukukauden aikana hänen luokalleen on kertynyt hänen nopean arviointinsa mukaan satakunta, tai jopa enemmän, tunteja jolloin luokkaa on valvonut joku toinen opettaja oto:na tai opettaja itse on toiminut naapuriluokan oto:na. Alkuopetuksen luokalla tämä tarkoittaa 5 viikon tilannetta oppilaille, jolloin heidän opetuksensa on oleellisesti heikentynyt oto-toiminnan takia. Tilanne jatkuu samalla periaatteella myös kevätlukukauden, ellei asiaan puututa viranomaisteitse. Rehtorit ja sivistysjohtaja eivät pysty asiaan juurikaan vaikuttamaan, sillä kyse on rahasta ja säästötoimista, ja he joutuvat toimimaan annettujen ohjeiden mukaan. Viesti Haapavedelle tulee olla, että tällainen toiminta tässä mittakaavassa on lainvastaista, ja sijaistaminen tulee huolehtia siten, ettei oppilaiden koulunkäynti vaarannu (heikkene).

Toivomme, että tulisitte Haapavedelle selvittämään todellisen tilanteen, sillä meillä on vain mutu-tuntuma asiaan, ja kokonaistilanne selviää vain tarkat laskelmat tekemällä. Tarkastus voisi koskea ensisijaisesti Hyttikallion koulun tilannetta (vakavin), ja mikäli ilmenee, eikä olisi kohtuutonta, tarkastettaisiin koko kunnan tilanne koko perusasteelta.

Tarkastuksen lähtökohdaksi esittäisin seuraavaa:
Hyttikallion koulun luokkien kohdalta tarkastus keskittyisi perusopetusluokissa kaikkiin muihin luokkiin, mutta ei pienryhmiin, joissa sijaistoiminta järjestetään.

Tarkastettavat luokat olisivat tällöin luokat: 1A, 2A, 2B, 3A, 3B, 4A, 4B, 5A, 5-8i, 6A ja 6B.

Selvityksestä tulisi käydä ilmi jokaisen opettajan osatyöpäivän keskeytykset ja 1-5 päivän poissaolot syistä riippumatta. Tämän lisäksi jokaisen opettajan kohdalta kaikki oto-toiminnat tunnista aina 5 päivään saakka. Tämän jälkeen yhteenlaskun seurauksena saadaan kutakin luokkaa koskeva tarkka kuvaus, miten paljon kukin luokka on joutunut opiskelemaan siten, että oma opettaja on poissa tai oma opettaja hoitaa toista luokkaa oman toiminnan ohella.


Tiedot ovat osittain varmasti salassapitovelvollisuuden alaisia (esim. sairauspoissaolot) ja tämän vuoksi yhteenveto voitaneen koodata siten, että vain kokonaistilanne tulee näkyviin numeraalisena. Luokkien tilannetta ei myöskään ilmaistaisi luokkakohtaisesti, vaan satunnaisessa epäjärjestyksessä.


Esim. luokka 1 poissaolot 24h; otot 46h; yht. 70h.

Luokka 2 poissaolot 12h; otot 56h; yht 68h

luokka 3 poissaolot 0h; otot 23h; yht 23h

jne.

Poissaoloiksi tässä tilastossa laskettaisiin vain ne, joissa poissaolo on kestänyt 5 päivää tai vähemmän ja opetus on hoidettu oto:lla. Pääsääntöisesti em. luokissa 1-5 päivän poissaolot ovat aina hoidettu oto:n avulla.

 

Haapavedellä 9.1.2015

Kaupunginvaltuutetut:


Jarmo Viinala Tarmo Nätti Erkki Karhu Ilkka Repo