tiistai 13. tammikuuta 2015

Tämä mielipidekirjoitus on lähetetty Pyhäjokiseutuun 19.12.2014. Toimittaja on antanut kirjoituksen Antti Rantakankaalle tammikuun 2015 alkupuolella vastinetta varten. Koska kirjoitusta ei ole julkaistu, on syytä olettaa, että keskustapuolueella on valta ohjata toimituksen julkaisuja. Julkaisen tämän kirjoituksen siis täällä blogissa.

Haapavedellä 13.1.2015 Ilkka Repo
 
 
 
Antti Rantakankaalle

Kirjoitat kolumnissasi (Haapavesi-lehti 18.12.2014) täyttä asiaa. Kerrot mm. seuraavaa: ”Koulutuspolitiikka on parasta aluepolitiikkaa. Tällä tarkoitan vahvaa ja laadukasta perusopetusta, jonka kautta lapset saavat hyvän perustan jatko-opinnoille. Pätevät ja osaavat opettajat ovat tärkeä lähtökohta oppimiselle, samoin kodin ja koulun saumaton yhteistyö. Valitettavasti ajan ilmiönä monet ongelmat kouluissa lisääntyvät, mistä seuraa erityisopetuksen ja avustajamäärien lisääntyvä tarve.” Lopussa uhoat seuraavaa: ”Koulutusalalla tapahtuu siis paljon. Nyt silmät auki ja vahvaan yhteiseen puolustukseen, meillä on paljon menetettävää, ei anneta sen tapahtua.!

Hienoa Antti! Ymmärrät siis perusopetuksen merkityksen tärkeyden lapsille. Onhan heidän koko loppuelämänsä tulevaisuus ja menestyminen elämässä perusopetuksesta saamansa lähtökohtien varassa. Ikävä kyllä Antti joudun heti perään toteamaan, että vaikka puhutkin kauniisti ja asiaa, eivät tekosi ja toimintasi asian suhteen kohtaa käytännön arjessa. Olet Haapaveden kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, ja sinulla on suuri valta ja merkitys siinä, miten kaupungin varoja ja toimintoja ohjataan ja priorisoidaan. Sinä myös päätät, mitkä asiat tuodaan valtuuston käsiteltäviksi. Haapaveden kaupungissa perusopetus on heikoissa kantimissa, johtuen nimenomaan vatuuston tekemistä linjauksista ja päätöksistä. Esimerkiksi keskustan suurimalla ala-asteella, Hyttikallion koululla, oppilailta on pitkäjänteisesti estetty laadukas ja turvallinen oppimisympäristö, sillä lukuvuoden aikana hyvin usein ovat oppilaat ilman pätevää ja laadukasta opetusta. Opettajia ja koulunkäynninohjaajia on lähes päivittäin pois koulusta erilaisten syiden takia (pahimmillaan jopa yli 5 henkeä poissa kerralla). Suositus on, että 1-5 päivän poissaoloihin ei oteta sijaisia. Ja näin todella mennään viikoista ja kuukausista toisiin. Oppimisvaikeudet lisääntyvät ja koulun ilmapiiri on muuttunut selvästi levottomammaksi. Tästä kärsivät erityisesti kaikkein heikoimmat oppilaat, joilla on oppimis- ja/tai keskittymisvaikeuksia. Ei todellakaan voida enää puhua laadukkaasta perusopetuksesta. Miksi Antti puhut käärmeen kielellä? Puhut toista ja annat ymärtää toista, kuin mitä käytännön toimissasi teet. Tänä syksynä olen tuonut valtuuston jokiseen kokoukseen huolestuneet terveiset perusopetuksemme kriisistä em. syyhyn vedoten. 4 kokouksessa asia on tullut selkeästi esille. Perussuomalaiset jättivät marraskuun kokouksessa aloitteen, jossa toivotaan puuttumista perusopetuksen ongelmiin, jotka aiheutuvat sijaisten ottamisen kieltämisestä. Tämä aloite on luettavissa Haapaveden kaupunginvaltuuston marraskuun kokouksen pöytäkirjan liitteestä. Yhdessäkään kokouksessa puheenjohtajan suu ei ole auennut edes kysymään, onko todella näin, ja mitä asialle voitaisiin tehdä. Ihmettelen suuresti. Vastuuta ei myöskään pääse pakenemaan hallituksen puheenjohtaja Erkki Rytky, joka valmistelee asiat valtuustolle yhdessä kaupunginjohtajan kanssa. Talousarviokokouksessa 15.12. esitin valtuustolle 100 000 euron lisämäärärahaa sijaisten palkkaamiseen peruskouluihin. Äänestys kaatui äänin 16-8. Määrärahan myötämisen puolella olivat perussuomalaiset, sekä Heikki Pitkälä ja Mira Haukipuro (kesk), Helvi Järvenpää ja Teuvo Näätänen (vas) ja Sirkka Luusua (vava). Erityiskiitoksen ansaitsevat keskustan määrärahan puolestapuhujat. Heikki Pitkälä koululautakunnan puheenjohtajana on asian tasalla ja hän näkyy välittävän lasten tulevaisuudesta. Tosin kuulin että kepu olisi jo ainakin toista heistä ojentanut, kun äänestivät lasten oikeuksien puolesta vastoin keskustan ryhmän kantaa.

Haapavetiset! Siteeraan Antti Rantakankaan kolumnia: ”Nyt silmät auki ja vahvaan yhteiseen puolustukseen, meillä on paljon menetettävää, ei anneta sen tapahtua.” Nyt on kyseessä lähes 1000 peruskouluikäisen haapavetisen lapsen koko tulevaisuus. Annammeko keskustapuolueen tuhota lasten oikeus laadukkaaseen ja hyään oppimiseen? Herätkää haapavetiset näkemään, että niin kauan kuin kepu dominoi, ei oikeudenmukaisuutta päätöksetekoon ole löytymässä. Muistelkaa Rantakankaan kirjoituksia viime keväältä, kun hän useissa lehdissä hehkutti, miten hyvin meillä taloudellisesti menee, ja aina vertauskohtina olivat naapurikunnista ne, joilla meni huonommin. Ei esim. Oulainen, joka on saanut taloutensa kuntoon. Ensi vuonna meillä onkin velkaa 3700€/as, kriisirajan ollessa 3000€! Haapavetisiä harhautettiin luuulemaan, että meillä menisi hyvin. Ja näin saatiin aikaan jäähalli, jonka piti kepun mielestä pelastaa lapsia (jos yksikin lapsi pelastuu...). Huomattavaa on, että meillä oli jo jäähalli. Kaupunki osti viimeisen 2 vuoden aikana jäävuoroja peruskoululaisille ja lukiolaisille 50 000€:lla. Siinä olivat kaupungin kulut. Nyt tehdään miljoonia velkaa seurauksella, että lapsilla on edelleen samankokoinen jääpalanen katon alla, mutta kaupungin vuosittaiset menot nousivat yli 250 000 €:oon käyttö- ja korkomenoineen. Liikuntatoimen vuosibudjetti kasvoi kerralla 50%! Pyysimme talousarviokokouksessa 100 000€:n lisämäärärahaa oppilaiden laadukkaan ja turvallisen opetuksen turvaamiseksi. Sitä ei saatu. Näin kepu välittää lapsista. Keväällä tulevat eduskuntavaalit ja Antti Rantakangas on siellä ehdokkaana päästäkseen 4:nnelle kaudelle. Tässä onkin sinulle Antti näytön paikka. Pidä kiinni kolumnissasi esittämästäsi parhaasta aluepolitiikasta eli vahvasta ja laadukkaasta perusopetuksesta. Ellei kevään aikana (mieluummin välittömästi) laadukkaan opetuksen turvaamiseksi löydy määrärahaa (lisätalousarvio), toivon hartaasti, että äänestäjät tekevät johtopäätöksensä uurnilla lasten hyväksi.



Jk. Vastuu sijaisten palkkaamisesta ei ole koulujen rehtoreiden eikä sivistysjohtajan harteilla. He joutuvat toimimaan annettujen resurssien, määrärahojen puitteissa, eikä heillä ole mahdollisuutta vaikuttaa asiaan. Huolestuneiden lasten vanhempien kannattaa osoittaa huolensa suoraan hallituksen puheenjohtajalle Erkki Rytkylle tai valtuuston puheenjohtajalle Antti Rantakankaalle, jotta he käynnistäisivät toimenpiteet lisärahoituksen saamiseksi. Nyt on kyse yksinomaan poliittisesta tahdosta.



Ilkka Repo

kaupunginvaltuutettu

Haapavesi (ps)