keskiviikko 27. marraskuuta 2019

Haapaveden vuodeosaston tulevaisuus

Tänään 27.11.2019 oli kaupungintalolla vuodeosaston tulevaisuuden näkymistä kuntalaisten kuulemistilaisuus. Ajankohta ei ollut hyvä, sillä klo 15.00 suuri osa kuntalaisista on vielä työpaikoillaan. Tämä näkyikin paikalle saapuneiden määrässä, joita oli paikalla vain muutamia virkamiesten ja luottamushenkilöiden lisäksi.
Tähän saakka on puhuttu vuodeosaston lakkauttamisesta. Ja se on selvää, että sitä emme tule hyväksymään missään vaiheessa ilman taistelua. Tähän saakka olemme saaneet osaston henkilökunnalta ja varsinkin ikääntyneiltä kuntalaisilta hyvin huolestuttavia yhteydenottoja pelkotiloista vuodeosaston lakkauttamisesta.
Perussuomalaisista olimme Taimi Maliniemen kanssa paikalla. Taimi on hallituksen ja perusturvalautakunnan jäsen, ja itse toimin mkaupunginvaltuutettuna. Ensimmäinen tunti meni lähinnä kuunnellessa virkamiesten näkemyksiä. Johtavan ylilääkärin Anne Niemelän kertomukset ja kannanotot olivat hyviä ja rohkaisevia. Kun vielä vuodeosaston johtava lääkäri Sauli Määttä toi esille näkökantansa tämänhetkiseen tilanteeseen, niin parin tunnin kuluttua oli pakko alkaa pohtimaan asiaa uudelta näkökannalta. Lopulta sairaanhoitajan palaute sai mielenmuutoksen entistä lähemmäksi mielenmuutosta.
Vuodeosasto lakkaisi uuden mallin mukaan vuodeosastona. Mitä se tarkoittaa? Siihen en osaa täydentävästi vastata, tehkööt sen alan ammattilaiset. Mutta karkeasti ottaen se tarkoittaisi vain nimenmuutosta ja vuodeosastotoimintaa säilyisi edelleen siten, että nykyisissä tiloissa olisi 10 paikkaa ja lisäksi olisi varattuna 2 ostopaikkaa naapurikunnista. Osa asiakaspalvelutoiminnasta hoidettaisiin tilanteen niin salliessa kotisairaalahoitona.
Nyt näyttäisi siltä, että vuodeosaston henkilökuntakin olisi näkemässä tämän uuden vaihtoehdon hyvänä ratkaisuna. Ja kun kerran vuodepaikkojakin pysyy kunnassa omana palveluna, niin lähdetään tarkastelemaan tätä vaihtoehtoa tosissaan yhdessä vuodeosaston henkilökunnan kanssa.
Tässä esitän vain oman näkökantani asiaan ja Taimikin oli kokoontumisen jälkeen samoilla linjoilla. Pidämme perussuomalaisten hallituksen kokouksen varmaan parin viikon kuluttua ja keskustelemme ryhmän kannasta ja näkemyksistä asiaan. Kukaties tähän asiaan löytyy sellainen ratkaisu, että voisimme lähteä rakentamaan vuodeosaston kohtaloa sulassa sovussa eri valtuustoryhmien kanssa. Toivoisin, että jos vuodeosaston henkilökuntaa lukee tätä kirjoitusta ja heillä on erilaisia näkemyksiä asian suhteen, niin ottaisivat yhteyttä ja kertoisivat näkemyksiään luottamuksella. Mitä enemmän ja laajemmin asiasta on tietoa, sitä varmempi olo on silloin, kun tulee sen päätöksen aika.

Ilkka Repo
kaupunginvaltuutettu
Perussuomalaiset
0443782272