lauantai 14. maaliskuuta 2020

Keskusta, vasemmisto, siniset ja kokoomus hylkäsivät haapavetiset

Ovatko ihmiset vain "tavaraa" virkamiesjohdolle ja päättäjille, joilla itsellä on kaikki hyvin?

Surullista.... mutta totta. Näin se vain on. 9.3.2020 saimme jälleen vakavan näytteen siitä, miten kunnassa asioita priorisoidaan päätöksiä tehtäessä.

Reilusti yli kymmenen vuotta (noin 15) on Haapavedellä eletty kuin siat pellossa. Päätöksenteko investointien suhteen on keskittynyt kaupungin "imagon" kehittämiseen ihmisten perustarpeista välittämättä. Päätekijänä on ollut keskusta ja kokoomus, mutta myös vasemmisto on näiden vuosien aikana lähtenyt keskustan mukaan tuhlaamaan holtittomasti kaupungin varallisuutta lisäämällä kaupungin velkaa tekemällä ei-tuottavia, ei-lakisääteisiä palveluita kuntalaisille kerta toisensa jälkeen. Vain perussuomalaiset ovat yrittäneet olla jarruna, saaden politikkojen ja kuntalaisten vihat ylleen. Nyt näemme tämän populismin karmeat seuraukset. Kansanedustaja Antti Rantakankaan eteen tehty ja suurelta osin hänen toimestaan johdettu politiikka tähtäsi vain Rantakankaan jatkokausien turvaamiseen eduskunnassa. Päättäjille ja kuntalaisille valehdeltiin kerta toisensa jälkeen kaupungin taloustilanteen todellisesta tilanteesta. Ja johtavat virkamiehet olivat säestämässä tätä hulluutta.

Terveyskeskusremontti oli noin 5 miljoonaa, jäähalli noin 4 miljoonaa, kulttuurikirnu miljoonan, turhuudentori noin 600 000, tekonurmipesäpallokenttä noin 100 000, uimahalliremontti ??? Aakonmajan investoinnit, Kylpyläsaari vajaat puoli miljoonaa,.... Ei-tuottavia, ei-lakisääteisiä palveluita, joita perusteltiin kaupungin imagon kehittämisellä. Ja aina verrattiin naapurikuntiin ja todettiin, että niillä menee huonommin ja meillä on kyllä varaa toteuttaa nämä. Noin 15 vuotta kaupunki on kuluttanut 1-2 miljoonaa enemmän kuin sillä on ollut tuloja. Ja nyt olemme tulleet tiemme päähän. Keskusta huutaa kurkku punaisena kokoomuslaisen neidon vinkuessa sinisten kanssa mukana. Ja vasemmistokin sen kuin siunailee ja hakee säästöjä pahojen tekojensa peittämiseksi. Maanantaina 9.3. saimme kuulla kerta toisensa perään, kun vuodeosaston lakkauttamisesta tai koulujen lakkauttamisesta puhuttiin, että ne on pakko tehdä kaupungin itsenäisyyden säilyttämiseksi. Nämä samat tekopyhät, jotka ovat olleet kaupungin talouden romahduttamassa! Kepulaiset, kokoomuslainen, siniset ja vasemmisto hylkäsivät ennen kaikkea vanhusväestön, hyväksyessään arviointi- ja kuntoutuskeskuksen vuodeosaston sijaan. Kaikille ikäluokille vuodeosasto olisi ollut tarpeen, mutta vanhusväestölle erityisesti, sillä he käyttävät 70-80 prosenttia vuodeosastopalveluista.

Kuulimme valtuustossa, miten säästöjä pitää saada aikaan ja tällä niitä saataisiin. Itse en jaksa uskoa, että säästöjä tulee, vaan paremminkin kulut tulevat kasvamaan tulevaisuudessa tämän päätöksen myötä. Lisäksi 2 sairaanhoitajaa irtisanoutui asian johdosta ja kuulin, että kolmaskin olisi jo irtisanoutunut, mutta tätä tietoa en ole ehtinyt vielä varmistamaan. Valtuustoon tuotiin jälleen haapavetiseen tapaan asiantuntijoita, jotka todistavat kepulaisten mielen mukaan. Yritin estää heidän kuulemisensa sillä perusteella, että heidän kuulemisensa olisi vain yksipuolinen kannanotto virlkamiesten puolelta ja vuodeosastoa puolustavien asiantuntijoiden näkemys jää kuulematta. Tämä on kepulaista propagandaa pahimmillaan. Kuntalaiset aivopestään yksipuolisella propagandalla ilman mahdollisuutta kuulla vastapuolen asiantuntijoiden näkemyksiä. Useat sairaanhoitajat ovat olleet minuun yhteydessä kuukausien varrella ja varsinkin päätöksenteon lähestyessä. Heillä on ollut aivan vastakkaisia näkemyksiä ja visioita vuodeosaston lopettamisesta. Joulukuusta maaliskuun puoleen väliin saakka on Haapavedellä ollut erityisen vaikeaa löytää vuodeosastopaikkoja oman kunnan asukkaille. Pahimmillaan yli 10 asiakasta on joutunut odottamaan OYS:issa tai Oulaskankaalla saadakseen vuodeosastopaikan maakunnan alueelta. Jokainen päivä maksaa sakkomaksuineen yli 1000 euroa kunnalle. Ja nyt maakunnan tialnnetta pahennetaan entisestään Haapaveden toiminnan johdosta!

Olen saanut kuulla myös, miten vuodeosastoa on yritetty tyhjentää, jotta saataisiin jonoja purettua. Potilaita on kotiutettu kyseenalaisen ennenaikaisesti ja vakavia seurauksiakin on ollut. Sydänleikkauspotilas on kuntoutettu lääkärin suosituksella liian aikaisin ja heti kotiin päästyään on matka jatkunutkin Oulaskankaan kautta Ouluun ja teholle. Ja kun kunto on sallinut vuodeosastolle pääsyn, ei Haapavedellä edelleenkään ollut paikkaa tarjolla vaan Rantsilaan piti jättää.

Haapavedellä ei inhimillisyyttä löydy keskustalta, kokoomukselta, vasemmistolta eikä sinisiltä. Viinala ja Vatjuskin pettivät oman ryhmänsä ja perussuomalaiset, joiden kanssa sovittiin, että yhdessä puolustamme vuodeosastoa. Viinalan piti tehdä esitys ja sen hän jätti tekemättä. Mitä lie mielessä. Viinala oman ryhmänsä valtuustoryhmän puheenjohtajana ei informoinut sopimuskumppaneitaan vaan käänsi Soinin tapaan Sarin kanssa takkinsa kesken kokouksen.

Haapavesi on matkalla kohti pimeyttä. Imagoa on kohotettu ja on rakennettu hyvätuloisille lukemattomia ajanvietepaikkoja veronmaksajien varoilla. Nyt sitten käydään heikompiosaisten kimppuun lopettamalla vuodeosasto ja yrittämällä lakkauttaa sivukylien koulut. Sivukylien koulujen lakkauttamisessa ovat kunnostautuneet keskusta ja kokoomus yhdessä vasureiden Ville Saukon ja Outi Pekkalan kanssa. Turhaan ei vuosikymmeniä ole sanottu, että Ville Saukko on keskustan vasen käsi. Ja sen tähden hänet kunnallisneuvokseksi nimitettiin. Ville puhuu paljon ja kauniisti, mutta Ville Saukko ei koskaan ole mennyt puheista tekoihin. Vastaesityksiä ja aloitteita kyllä tehtailee ja on olevinaan eri mieltä. Mutta kun pitäisi ryhtyä sanoista tekoihin, ei Villestä ole ollut yhtikäs mihinkään. Ville on yksi pahimpia populisteja, joita valtuustossa on istunut. Fiksu, korrekti ja hyväkäytöksinen mies, joka puheillaan hämää ihmiset. Yhteenkään valitukseen ei Ville ole osallistunut, jotta ei suututtaisi keskustapuoluetta. Olemalla kiltti ja nöyrä, on saanut olla lukuisissa luottamustehtävissä kilttinä ja nöyränä keskustan puudelina. Jos joku on eri mieltä, niin kertokaapa, mitä Ville on oikeasti saanut aikaiseksi politiikassa muuta kuin itselleen kunnallisneuvoksen tittelin? Ville sen sijaan kehuskelee valtuustossa ja ympäriinsä, miten montaa koulua hän on ollut uransa aikana lakkauttamassa, ja varmasti nytkin ennen uransa lopettamista olisi halunnut muutaman koulun lisää lakkautettaviksi. Villehän olisi lopettamassa Pekkalan Outin kanssa kaikki sivukylien koulut.

Vaalit ovat tulossa ja ne ovat lähellä. Keskusta on tehnyt itsensä naurettavaksi paitsi Haapavedellä, niin maakunnassa ja koko maassa. Päivi Ollila ja Helinä Niemelä pitivät siitä huolen antaessaan lausuntoja 8 kepukarkurin vastuullisuudesta ja 6:n jäljelle jääneen kepulaisen vastuuttomuudesta ja epäluotettavuudesta maakuntalehtiin ja jopa YLE:n uutisiin paikallislehtiä unohtamatta. Haapavedestä puhutaan ympäri maakuntaa ja maata. Tällaisten käsiinkö haapavetiset antavat kaupunkinsa? Ketkä nykyisistä vastuuttomista ovat olleet ajamassa Haapavettä suohon viimeisen vuosikymmenen aikana? Esko Vinkki, Helinä Niemelä, Markku Laitila, Heikki Halla-Aho, Anri Kolehmainen, Hannu Riuttanen, Ronald fon skoolman, Heino Vuorenmaa ja tietenkin keskustan luottomies Ville Saukko!

Vuoden päästä ovat kunnallisvaalit. Vieläkö annat saman meiningin jatkua? Haluatteko todella, että keskusta ja Saukon edustama vasemmisto yhdessä kokoomuksen kanssa ajaa Haapaveden todella syvälle suohon? Vasemmistossa on hyväsydämisiä ja rehellisiä ihmisiä, kuten Joentakasen Esko, Helvi Järvenpää ja Tellervo Sirviö. Tämä kirjoitus ei koske heitä niiltä osin kuin vasemmistoa moitin. Vasemmiston pitkäaikainen luikuri on Saukon Ville ja Villen kylkeen on liimautunut vasureiden sitoutumaton Outi Pekkala. Nämä kaksi edustavat enemmän kepukokoomusta kuin vasemmistoliittoa.

Ilkka Repo
Kaupunginvaltuutettu
Perussuomalaiset
Haapavesi